Orașele poloneze care primesc refugiați nu pot continua la nesfârșit, avertizează un primar.
Micuțul oraș polonez Zamosc de la granița de Est a țării a fost transformat în ultimele două săptămâni într-un hub pentru refugiați, transmite BBC. În unele zile, până la 35.000 de persoane au ajuns în urbea de puțin peste 60.000 de locuitori. În timp ce mulți refugiați au continuat drumul spre Vest, unii au rămas aici.
În jur de 1.000 de paturi au fost înființate pentru ucraineni în centre de primire, școli, cămine private și chiar cluburi sportive. În sălile de sport, refugiații primesc lecții gratuite de karate.
Totuși, primarul Andrzej Wnuk spune că orașul pe care îl conduce este copleșit de situație, iar primirea cu brațele deschise a oamenilor are la rândul său limite. „Polonezii par la nesfârșit gata să ofere, dar acest lucru va înceta într-o zi”, a atenționat el.
„Am crezut că va fi un prim val de refugiați, iar apoi vom primi susținere semnificativă din partea guvernului și a Uniunii Europene, dar se pare că am rămas de fapt pe cont propriu. Avem nevoie de ajutor financiar, fiindcă dacă nu-l primim, atunci calitatea ospitalității noastre va scădea dramatic”, a mai avut de spus primarul Wnuk.
Rachete rusești au lovit duminică o mare bază ucraineană în apropierea graniței cu Polonia, membră NATO, ucigând 35 de persoane și rănind 134, a declarat un oficial ucrainean local, într-o escaladare a războiului în vestul țării.
Ministerul rus al Apărării a declarat că atacul aerian a distrus o cantitate mare de arme furnizate de națiuni străine care erau depozitate în baza respectivă și că a ucis „până la 180 de mercenari străini", anunță Reuters. Reuters nu a putut verifica victimele raportate de ambele părți.
Atacul asupra Centrului internațional de menținere a păcii și securității din Yavoriv, o bază de antrenament situată la doar 25 de kilometri de granița cu Polonia, care a găzduit anterior instructori militari NATO, a adus conflictul la ușa NATO.
Ministrul adjunct de externe al Rusiei avertizase sâmbătă că unele convoaie de transporturi de arme occidentale către Ucraina ar putea fi considerate ținte legitime. Marea Britanie a declarat că incidentul marchează o „escaladare semnificativă" a conflictului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News