Inflația din Cehia și Polonia a depășit 9% în luna ianuarie, cele două țări urmând a înregistra niveluri record pentru ultimele două decenii.
Creșterea din ianuarie a prețurilor de consum confirmă că economia cehă se va confrunta cu cea mai mare creștere lunară a inflației și cea mai mare rată a inflației din 1998. Potrivit analiștilor, este posibil ca inflația anuală să depășească 10% în lunile următoare și va începe să încetinească semnificativ de la jumătatea anului. Ei estimează inflația medie din acest an la aproximativ 9%.
Preocupările cu privire la creșterea inflației vor duce probabil la o creștere a ratelor dobânzilor Băncii Naționale Cehe, după ce banca națională a așteptat ca inflația din ianuarie să fie de 9,4%, adică cu jumătate de punct procentual mai mică decât era în realitate.
Luni, Oficiul Ceh de Statistică a anunțat că inflația din Republica Cehă a accelerat la 9,9% față de anul trecut în ianuarie, de la 6,6% în decembrie. Inflația anuală a prețurilor de consum a fost cea mai mare din iulie 1998, când a fost de 10,4%.
Potrivit analiștilor, inflația din ianuarie este foarte importantă și din punctul de vedere al noii previziuni macroeconomice ale Băncii Naționale a Cehei, care se aștepta ca prețurile de consum să crească cu 9,4% față de anul precedent.
„Având în vedere că în ianuarie, inflația a fost din nou peste prognoză, nu se poate exclude ca banca să majoreze ratele dobânzilor cu 25 de puncte în martie”, a declarat Miroslav Novák, analist la compania financiară Akcenta, conform RMX.
În același timp, inflația din Polonia a crescut la 9,2% până în ianuarie 2022, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani. Datele publicate de Statistics Poland (GUS) au relevat creșterea costului vieții, depășind 9% pentru prima dată din noiembrie 2000.
„Putem vedea primele efecte ale scutului anti-inflație care a încetinit inflația, în ciuda previziunilor unor experți”, a comentat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller.
„Pentru a ne reaminti, principalele soluții ale scutului au fost adoptate în februarie, iar datele actuale se referă doar la ianuarie. Sperăm că va aduce rezultate suplimentare și că vârful inflației va fi mai mic decât se așteptările”, a adăugat el.
Înainte de publicarea datelor oficiale, economistul băncii ING BSK, Adam Antoniak, a declarat că creșterea prețurilor în ianuarie „depășise în mod clar 10%, dar nu se apropiase de 11%, scrie RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News