Polonia și Slovenia, convocarea ambasadorilor Rusiei după moartea lui Navalnîi

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Polonia și Slovenia i-au convocat pe ambasadorii Rusiei la Varșovia, respectiv la Ljubljana, după moartea opozantul rus Aleksei Navalnîi.

Polonia și Slovenia se alătură altor state europene care i-au convocat pe ambasadorii Rusiei după moartea opozantului rus, Aleksei Navalnîi în închisoarea din Siberia, informează AFP, citat de Agerpres.

Ministerul Afacerilor Externe polonez a anunțat marți că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Polonia. În timpul întâlnirii cu ambasadorul rus, Varșovia ”a cerut autorităților ruse să își asume responsabilitatea morții lui Aleksei Navalnîi și să declanșeze o anchetă completă și transparentă pentru a stabili circumstanțele și cauzele decesului său”, afirmă ministerul polonez într-un comunicat.

Potrivit Varșoviei, ”moartea lui Navalnîi și tratamentele inumane la care el a fost supus sunt simptomatice pentru modul în care autoritățile ruse tratează deținuții politici, opozanții și apărătorii drepturilor omului”.

Totodată, ministerul polonez și-a exprimat ”îngrijorarea” cu privire la ”numărul tot mai mare de deținuți politici în Rusia, dintre care mulți sunt deținuți în colonii penitenciare, în condiții aspre care le amenință sănătatea și viața”.

Slovenia l-a convocat de asemenea marți pe ambasadorul rus la Ljubljana, pentru a-și exprima ”indignarea” și a cere Moscovei să elibereze toți deținuții politici închiși în prezent, precum și să înceteze să-i sancționeze pe cetățenii care îi aduc public un omagiu lui Navalnîi pe teritoriul Rusiei”, potrivit ministrului sloven al afacerilor externe Tanja Fajon.

și alte capitale europene, printre care Paris, Madrid, Stockholm, Berlin, Haga și Oslo, i-au convocat luni pe ambasadorii ruși aflați la post în țările lor.

Moartea lui Aleksei Navalnîi, 47 de ani, într-o închisoare îndepărtată din regiunea arctică, unde ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare după ce supraviețuise în 2020 unei otrăviri de care el acuza Kremlinul, a fost anunțată vineri. Navalnîi a murit după trei ani de detenție.

Citește și: Oleg Navalnîi, fratele lui Aleksei Navalnîi,  dat în urmărire de autoritățile ruse

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel