Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a confirmat că drumurile Poloniei și Ungariei s-au despărțit din cauza atitudinilor diferite față de războiul din Ucraina. Acest lucru este raportat de publicația Dziennik Gazeta Prawna.
În cadrul întâlnirii de vineri cu fermierii din orașul Kuzki din comuna Grębków (voievodatul Mazowiec), șeful guvernului a fost întrebat dacă confirmă cuvintele premierului ungar Viktor Orbán, care a spus pe 23 iulie că războiul din Ucraina a zguduit cooperarea polono-maghiară care a fost axa Grupului de la Vişegrad.
Orbán a mai apreciat că obiectivele ambelor țări sunt aceleași, dar „problema este de partea inimii”, deoarece, în timp ce ungurii văd acest conflict ca pe un război între două popoare slave, polonezii „simt că și ei luptă în el”.
„Confirm cuvintele prim-ministrului Orbán conform cărora căile Poloniei și Ungariei s-au separat”, a spus Morawiecki. Șeful guvernului polonez a mai declarat că „Polonia nu participă la războiul din Ucraina. Ucrainenii duc război”.
El a mai menționat că „lupta eroică a ucrainenilor este susținută de arme – în principal americane, precum și britanice, poloneze și din multe alte locuri – din aproape toată Europa, al căror scop este să-i ajute să-și protejeze suveranitatea”.
Morawiecki a explicat că Polonia încearcă să ajute Ucraina „să reziste presiunii copleșitoare a inamicului, a agresorului și atacului brutal al Rusiei”.
„Vrem ca Ucraina să supraviețuiască și să-și păstreze integritatea teritorială, suveranitatea”, a subliniat el. „Cred că așa și se va se va întâmpla”, a continuat șeful guvernului polonez, potrivit Rador.
Analistul politic Bogdan Chirieac a analizat harta Ucrainei, în versiunea avansată de Dmitri Medvedev, şi a spus cum ar trebui să o privim.
"De fapt, această hartă a fost publicată ca să ştim care sunt condiţiile de pace ale Moscovei. Atenţie, nu îi interesează pe ruşi de România şi Polonia. Nu se pune problema ca România sau Polonia să ia teritorii. A luat atitudine şi Ministerul de Externe. Ei au încercat să facă această hartă şi au dat-o ca să îşi facă cunoscută condiţia pentru pace.
Şi nu e foarte clar pe hartă dacă se unesc cu Transnistria, deşi aşa pare, dar vin pe braţul Chilia la vărsarea Dunării în Mare şi vor toată zona de sud şi de est. Îi spun noua Rusie. Este îngrijorătoare această hartă, pentru că reprezintă condiţia de pace", a precizat Bogdan Chirieac.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a respins ”ferm”, joi, demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care a publicat pe o reţea de socializare ”o hartă care atribuie, în mod fantezist, teritorii ale Ucrainei României şi altor state vecine Ucrainei”.
Potrivit unui comunicat al MAE transmis Agerpres, ”astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă şi dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federaţia Rusă şi care a fost amplificat după declanşarea războiului ilegal şi ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei".
”Astfel de aşa-zise 'propuneri' şi 'analize' care vizează redesenarea aleatorie a graniţelor unor state şi promovează astfel încălcarea dreptului internaţional nu reprezintă decât încercări complet nereuşite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaţionale bazate pe reguli”, a transmis MAE.
Ministerul a reafirmat sprijinul ”deplin” al României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional şi a reiterat condamnarea agresiunii militare nejustificate şi neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei.
"România este şi va rămâne un partener al Ucrainei şi reconfirmă susţinerea deplină şi compasiunea profundă faţă de poporul ucrainean, victimă a agresiunii brutale. Acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă o confirmare atât a politicii vizionare a Uniunii Europene, care este în esenţă un proiect de promovare şi consolidare a păcii în Europa, cât şi a determinării poporului ucrainean de a-şi asuma plenar principiile şi valorile spaţiului european, într-o Ucraină independentă, suverană, în frontierele sale recunoscute internaţional", a subliniat MAE.
Vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, a publicat pe contul său din Telegram o hartă a Europei, unde cea mai mare parte a Ucrainei aparţine altor state, a relatat publicaţia rusă Vedomosti.
În postarea sa, Medvedev susţine că ar exista analişti occidentali - fără a-i nominaliza - care ar vedea în acest fel viitorul stat ucrainean, notează cotidianul citat.
Pe una din hărţile publicate de fostul preşedinte rus, şapte regiuni ucrainene sunt trecute la Polonia, una la Ungaria, două la România şi 13 regiuni plus Peninsula Crimeea la Rusia.
Astfel, Ucraina ar rămâne doar cu regiunea Kiev, conform hărţii publicate de Medvedev în ziua în care Ucraina sărbătoreşte, pentru prima oară, Ziua statalităţii, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News