Polonia va oferi cetăţenilor cu vârste între 60 şi 79 de ani a patra doză dintr-un vaccin anti-COVID-19 începând de vineri, a anunţat joi ministrul Sănătăţii, Adam Niedzielski, potrivit DPA.
Pentru persoanele cu sisteme imunitare slăbite, vaccinul va putea fi administrat de la vârsta de 12 ani, a spus Niedzielski, potrivit agenţiei de ştiri PAP. Circa 22,5 milioane de locuitori din populaţia de 40 de milioane a Poloniei a fost vaccinată cu primele două doze, iar dintre aceştia 11,9 milioane au primit şi doza booster.
Niedzielski a raportat că pe teritoriul ţării se înregistrează în medie circa 3.000 de noi cazuri de COVID-19 zilnic, vârful valului de vară fiind aşteptat în cea de-a doua jumătate a lunii august, când numărul cazurilor se estimează că va creşte până la 10.000 pe zi.
Într-un interval de şapte zile până pe 20 iulie, Polonia a înregistrat 22 de decese din cauza COVID-19. De la începutul pandemiei în martie 2020, în Polonia s-au înregistrat 116.480 de decese asociate coronavirusului.
Comisia Europeană şi producătorul Valneva au ajuns la un acord de reducere substanţială a cantităţii de vaccinuri împotriva COVID-19 ce va fi livrată Uniunii Europene de compania franco-austriacă de biotehnologie, a informat miercuri executivul comunitar, potrivit Reuters.
UE şi Valneva au semnat în noiembrie un acord pentru achiziţia a până la 60 milioane de doze, dintre care 27 milioane în cursul acestui an, dar întârzierile în procesul de autorizare şi o scădere a cererii, cauzată de oferta în exces şi o încetinire a programelor de vaccinare, au condus statele UE să ceară modificarea contractului iniţial.
Conform acordului revizuit, Valneva se angajează să furnizeze ţărilor UE 1,25 milioane de doze, care vor fi livrate în august şi septembrie, a transmis Comisia.
Potrivit unui oficial european, contractul include, în noua variantă, o opţiune de achiziţie a încă 1,25 milioane de doze de vaccin înainte de sfârşitul acestui an.
Vaccinul dezvoltat de Valneva, pe baza unui virus inactivat, similar majorităţii vaccinurilor antigripale, a primit autorizare din partea Agenţiei Europene a Medicamentelor luna trecută.
Marea Britanie a anulat contractul cu Valneva în 2021, dar compania şi-a asigurat autorizări în Bahrein şi Emiratele Arabe Unite, notează Agerpres.
Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, a vorbit în cadrul dezbaterii marca DCNews - Pandemia COVID-19, 2022: "Nimic nu va mai fi la fel" vs. "Luați din nou prin surprindere" despre reticenţa de românilor în privinţa vaccinului anti-COVID.
Aceasta a făcut referire şi la o nouă metodă de tratament, care se pretează cel mai bine bolnavilor cronici şi celor care au boli autoimune.
"Am remarcat că există o lipsă de empatie la o parte din populaţie, în sensul că fiecare a zis - "Băi, mi-e bine, nu mă interesează ce se întâmplă cu altul".
În calitate de reprezentant al pacienţilor cronici vă spun că a fost o perioadă grea, pentru că nu ştiam cum vor evolua lucrurile la persoanele cu atâtea probleme. Pentru noi a fost complicat. Au fost pacienţi care n-au ieşit din casă luni de zile, chiar dacă n-au fost restricţii. Le era, pur şi simplu, teamă să iasă ca să nu se îmbolnăvească şi să nu "răscolească" afecţiunea lor cronică şi, astfel, lucrurile să devină mai grave", a transmis Rozalina Lăpădatu.
"Am mai văzut că n-au fost foarte bine primite vaccinurile. Pentru mine este o mare enigmă, pentru că am văzut că înainte de apariţia vaccinurilor toată lumea zicea "Ăştia, cu atâta tehnologie, nu sunt în stare să găsească un medicament, un vaccin... ceva!".
Iar după un an de zile în care companiile de cercetare medicală s-au mişcat foarte bine şi au venit cu vaccinul, oamenii n-au mai vrut să se vaccineze, li se părea că e totul pe repede înainte. Lipsa de informare şi campaniile anti-vaccin duse de acest nucleu de populaţie care refuză să-şi vaccineze până şi copiii au conturat teoria conspiraţiei", a mai punctat aceasta.
"Trebuie ştiut că pe lângă vaccinul anti-Covid avem şi o terapie nouă care previne infecţia cu acest virus. E pentru acel segment de populaţie pentru care vaccinul nu a ajutat foarte mult, în special cei cu afecţiuni autoimune, oncologice şi hematologice. Tratamentul de care vă spun a fost aprobat în martie de Agenţia Europeană a Medicamentului. Este un tratament combinat de doi anticorpi, dedicat special persoanelor cu probleme de imunitate. S-a demonstrat o reducere cu 83% a COVID-19 simptomatic iar eficienţa s-a menţinut pe cel puţin şase luni, eficienţă aplicabilă şi în cazul Omicron", a precizat Rozalina Lăpădatu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci