Rusia cere acces către o facilitate militară din Polonia, invocând o inspecție.
Rusia este pusă pe inspecții. După ce au cerut permisiunea de a trimite experți la Deveselu, Polonia și-a exprimat disponibilitatea pentru a permite inspectorilor ruși să intre în țară și să verifice instalațiile americane de apărare anti-aeriană, scrie RT. Potrivit Wall Street Journal, care a citat oficiali polonezi, Varșovia ar fi dispusă să ajungă la un acord reciproc cu Moscova. În schimb, Polonia dorește ca inspectorii săi să aibă voie să verifice locațiile rachetelor din Kaliningrad.
Ideea de a permite rușilor să vină în interiorul unor facilități americane din Polonia a fost propusă inițial de Moscova, potrivit oficialilor americani. Kremlinul s-a opus în repetate rânduri plasării de rachete străine pe teritoriul european și a sugerat că instalațiile de apărare aeriană ar putea fi folosite pentru a trage rachete balistice asupra teritoriului rus.
Oficialii polonezi au declarat că guvernul este deschis unei astfel de colaborări cu experții ruși în apărare antirachetă, urmând condiția ca Rusia să permită inspecția așezămintelor balistice de la Kaliningrad, o exclavă rusă puternic militarizată de la Marea Baltică, care se învecinează cu Polonia și Lituania”, se arată în raportul Wall Street Journal.
La sfârșitul anului trecut, Rusia a publicat proiectele de tratate propuse pe care le-a trimis NATO și SUA. Documentele includ o listă lungă de garanții de securitate solicitate de Kremlin, inclusiv o cerere ca America să-și mute rachetele și trupele departe de granița cu Rusia. Miercuri, ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a prezentat o contra-propunere Ministerului de Externe al Rusiei.
„Nu lansăm public documentul pentru că suntem de părere că diplomația are cele mai bune șanse de a reuși dacă oferim spațiu pentru discuții confidențiale. Sperăm și ne așteptăm ca Rusia să aibă aceeași viziune și să ia în serios propunerile noastre”, a explicat secretarul de stat al SUA Antony Blinken.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, spune că nu este nicio problemă ca reprezentanții Federației Ruse să viziteze baza de la Deveselu, însă precizează că ar trebui să fie reciprocitate: „Dacă sunt interesați să verifice că nu e nicio amenințare, avem și noi dreptul să vizităm bazele lor”.
„Noi nu avem nimic de ascuns la Deveselu. Noi am spus întotdeauna că acolo se găsesc niște interceptori care vizează posibile amenințări cu atacuri balistice din afara spațiului euro-atlantic, deci nu din partea Rusiei. Poziționarea acestei baze de la Deveselu față de Federația Rusă este de așa natură, încât nu prezintă o amenințare față de rachetele inter-continentale sau de alt tip ale Federației Ruse”, spune la Digi24 Bogdan Aurescu, potrivit Mediafax. Citește articolul integral AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News