Polonia va reînvia relațiile cu Ungaria: ”Respectând colegii noștri ucraineni, am dori să revenim la cooperare”

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki

Într-un interviu publicat luni, Morawiecki a fost întrebat despre ruptura din cadrul Grupului de la Visegrad cauzată de diferitele politici privind invazia rusă a Ucrainei: în timp ce Polonia, Cehia și Slovacia au optat să sprijine Ucraina cu orice preț, inclusiv prin sancțiuni dure împotriva Rusiei, Budapesta este reticentă să renunțe la cooperarea economică cu Moscova.

Polonia dorește să colaboreze cu Ungaria în diverse domenii politice după o divizare de scurtă durată cauzată de o diferență de poziții cu privire la războiul din Ucraina, a declarat pentru săptămânal prim-ministrul Mateusz Morawiecki pentru revista proguvernamentală Sieci citată de Euractiv.

Într-un interviu publicat luni, Morawiecki a fost întrebat despre ruptura din cadrul Grupului de la Vişegrad cauzată de diferitele politici privind invazia rusă a Ucrainei. În timp ce Polonia, Cehia și Slovacia au optat să sprijine Ucraina cu orice preț, inclusiv prin sancțiuni dure împotriva Rusiei, Budapesta este reticentă să renunțe la cooperarea economică cu Moscova.

”Respectând colegii noștri ucraineni, am dori să revenim la cooperarea în acest format”, a anunțat premierul. Deși a recunoscut că între membrii grupului a fost și o discuție privind abordarea războiului din Ucraina, el a spus că este sigur ”că toate problemele rămase, în care ne-am arătat solidari și sprijin (unii cu alții), ne vor lega din nou”.

Polonia are din nou nevoie de aliați mai ales în problema primirii cotei sale din banii fondului de recuperare COVID. Varșovia, ca și Budapesta, nu a văzut încă fondurile de la UE, în ciuda încheierii unui  acord  cu executivul european în mai, întrucât Bruxelles-ul susține că țara nu a atins etapele de reformă convenite în prealabil.

Citește și:

Polonia cere reparații de război Germaniei. Varșovia vrea 1.300 de miliarde de euro din visteria Berlinului

O estimare anterioară, menţionată de un parlamentar polonez în 2019, indica circa 850 de miliarde de euro. Partidul Lege şi Justiţie a evocat de mai multe ori în trecut problema reparaţiilor de război, dar fără ca vreo cerere oficială în acest sens să fie transmisă Berlinului. Acum însă, Kaczynski, liderul de facto al Poloniei, a promis că o va face, deşi a admis că procesul obţinerii unor sume ar putea fi lung şi dificil.

Suma prezentată a fost calculată folosind metoda cea mai limitată, precaută, aşadar este posibil ca ea că crească, a mai declarat Kaczynski, la o conferinţă de presă organizată după ce o comisie parlamentară poloneză a prezentat un raport în trei volume despre pierderile economice, patrimoniale şi umane provocate Poloniei de către Germania în al Doilea Război Mondial în perioada 1939-1945.

Din suma totală o parte foarte serioasă reprezintă compensaţia pentru moartea a peste 5,2 milioane de cetăţeni polonezi", a mai spus liderul partidului polonez de guvernământ, evocând faptul că ocupaţia germană a fost incredibil de criminală, incredibil de crudă şi a cauzat efecte care, în numeroase cazuri, se simt şi în ziua de azi.

Guvernul de la Berlin nu a reacţionat deocamdată la aceste declaraţii, dar a precizat în alte dăţi că problema reparaţiilor de război pentru Polonia a fost închisă după ce guvernul comunist polonez din anul 1954 a semnat atunci un acord cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) prin care Varşovia renunţa la cererile privind compensaţiile. Însă actualul guvern polonez consideră acel acord drept ilegal.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel