Polonia, veto față de pactul Uniunii Europene pentru migrație

Foto: Freepik / maxx-studio
Foto: Freepik / maxx-studio

Polonia îți va menține dreptul de veto asupra pactului Uniunii Europene privind migrația.

Polonia își va menține dreptul de veto asupra unui pact al Uniunii Europene privind migrația, a declarat vineri premierul Mateusz Morawiecki, în timp ce blocul comunitar caută un acord asupra unui sistem de repartizare a solicitanților de azil care ajung în Europa în afara punctelor oficiale de trecere a frontierei, transmite Reuters.

Cel mai înalt oficial al UE în materie de migrație a declarat că blocul comunitar ar urma să ajungă la un acord asupra modului în care să gestioneze imigrația neregulamentară în scurt timp, după ce discuțiile miniștrilor nu au dus la un acord final joi, Berlinul și Roma fiind îngrijorate de creșterea numărului de sosiri înainte de alegerile importante.

Partidul polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS) se confruntă, de asemenea, cu alegeri pe 15 octombrie, iar una dintre principalele sale promisiuni de campanie este de a proteja Polonia de imigrația ilegală. Acesta a anunțat un referendum pe această temă în aceeași zi cu votul.

”Voi merge la Consiliul European săptămâna viitoare, unde îmi voi menține dreptul de veto privind migrația ilegală. Aceasta este o încercare de a ataca nu numai suveranitatea Poloniei și a altor state membre, ci și o încercare de a destabiliza UE într-un mod nedemocratic”, a declarat Mateusz Morawiecki într-o declarație televizată.

Scrutinuri importante urmează și în Germania și Italia, de asemenea în contextul îngrijorării față de creșterea numărului de migranți.

Datele ONU au arăta că peste 2.500 de migranți au murit sau au fost dați dispăruți în încercarea de a traversa Marea Mediterană spre Europa de la începutul acestui an.

În perioada 1 ianuarie - 24 septembrie 2023, în total 186.000 de migranţi au sosit în sudul Europei (Italia, Grecia, Cipru şi Malta), dintre care 130.000 în Italia, ”o creștere cu 83% în raport cu aceeași perioadă a anului 2022”, a declarat  Ruven Menikdiwela, directorul biroului UNHCR din New York, scrie Agerpres.

Citește și: Italia apreciază atitudinea Franței și critică Germania în privința migranților

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel