Polonia încheie noi contracte militare de peste 460 de milioane de euro la Salonul Internațional al Industriei Apărării de la Kielce.
Publicitate
Polonia a anunțat semnarea unor contracte militare importante, în valoare totală de peste 460 de milioane de euro, în cadrul Salonului Internațional al Industriei Apărării, care a debutat marți la Kielce. Evenimentul, recunoscut pentru amploarea sa atât la nivel regional, cât și mondial, a adus împreună 769 de expozanți din industria de apărare, experți și oficiali din diverse țări, inclusiv Australia, Statele Unite și Marea Britanie.
Ministrul Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunțat marți că guvernul polonez a semnat contracte în valoare de aproape două miliarde de zloți (aproximativ 467 milioane de euro). Aceste acorduri includ sisteme de comunicații, detectare radar și logistică pentru transporturi.
Unul dintre cele mai mari contracte, în valoare de aproape 1,1 miliarde de zloți, urmează să fie semnat miercuri cu un grup spaniol pentru furnizarea de sisteme de recunoaștere, protecție și securitate radio destinate aeroporturilor din Polonia. Deși detalii suplimentare despre acest acord nu au fost furnizate, valoarea și natura strategică a contractului subliniază angajamentul Poloniei de a-și moderniza infrastructura de apărare.
În ultimele luni, Polonia a încheiat mai multe contracte majore în domeniul apărării. La jumătatea lunii august, Varșovia a semnat un acord cu gigantul american Boeing pentru achiziționarea a 96 de elicoptere de luptă Apache, în valoare de 9,14 miliarde de euro, transformând Polonia în cel mai mare utilizator al acestor aeronave, după Statele Unite.
Alte contracte recente includ un acord de 1,13 miliarde de euro pentru producția a 48 de lansatoare de rachete antiaeriene PATRIOT și un altul pentru achiziționarea a 100 de rachete aer-aer AIM-120C AMRAAM, în valoare de 783 de milioane de euro.
Polonia, un membru important al NATO și un aliat fidel al Ucrainei, își intensifică cheltuielile pentru apărare, alocând în prezent aproximativ 4% din PIB acestui sector, dublu față de cerința minimă a NATO. Pentru anul viitor, guvernul polonez intenționează să crească această alocare la un record de 4,7% din PIB, echivalentul a 186 de miliarde de zloți.
Cu peste 200.000 de militari în serviciu, armata poloneză este în plin proces de modernizare și se poziționează ca a treia cea mai puternică forță armată din NATO, după Statele Unite și Turcia, și cea mai puternică din Uniunea Europeană, depășind Franța și Germania. Această poziție consolidată reflectă eforturile continue ale Poloniei de a-și întări securitatea națională în contextul instabilității regionale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News