Poluare cu mult peste limită, în India. Un strat dens de ceață toxică a acoperit New Delhi

Poluarea aerului. FOTO: Freepik @rosshelenphoto
Poluarea aerului. FOTO: Freepik @rosshelenphoto

Reuters: 20 de milioane de locuitori din New Delhi s-au plâns de iritații ale ochilor și dureri de gât.

Capitala Indiei, New Delhi, a fost învăluită într-un strat dens de ceață toxică vineri, iar unele școli au fost închise ca urmare a scăderii calității aerului, care a atins categoria "sever".

New Delhi a ocupat din nou primul loc într-o listă în timp real a celor mai poluate orașe din l lume, compilată de grupul elvețian IQAir, care a plasat AQI (indicele calității aerului) al capitalei indiene la 640, încadrându-l în categoria "periculos", vineri, urmat de orașul pakistanez Lahore, cu un AQI de 335.

Oficialii regionali au declarat că o combinație sezonieră de temperaturi mai scăzute, lipsa vântului și arderea miriștilor în statele agricole învecinate a determinat o creștere a poluanților atmosferici.

Mulți dintre cei 20 de milioane de locuitori din New Delhi s-au plâns de iritații ale ochilor și dureri de gât, calitatea aerului transformându-se într-un gri dens pe măsură ce AQI a fluctuat în jurul valorii de 480 în unele stații de monitorizare.

Un AQI cuprins între 0-50 este considerat bun, în timp ce valori între 400-500 afectează persoanele sănătoase și reprezintă un pericol pentru cei cu afecțiuni existente.

"În ultimele 24 de ore în timpul serviciului meu, am văzut bebeluși tuse și copii care au venit cu dificultăți de respirație și respirație rapidă", a declarat Aheed Khan, un medic din New Delhi, pe platforma de socializare X, notează Reuters.

Au fost mai puțini oameni în parcurile orașului, precum Lodhi Garden și India Gate, populare printre alergători.

Locuitorii au cumpărat purificatoare de aer. Un centru de service pentru aceste aparate a declarat că există o lipsă de filtre noi și că stocuri proaspete sunt așteptate luni.

Oficialii au declarat că nu se așteaptă o îmbunătățire imediată a calității aerului.

"Acest nivel de poluare va persista pentru următoarele două-trei săptămâni, exacerbate de arderea miriștilor, viteza redusă a vântului și scăderea temperaturilor", a spus Ashwani Kumar, președintele Comitetului de Control al Poluării din Delhi.

Fermierii din statele nordice Punjab, Haryana și Uttar Pradesh obișnuiesc să ardă resturile culturilor după recoltare în luna octombrie pentru a-și curăța câmpurile înainte de a sădi culturi de toamnă câteva săptămâni mai târziu.

În acest an, atenția asupra degradării calității aerului a aruncat o umbră asupra Cupei Mondiale de cricket găzduită de India, cu capitala financiară Mumbai care suferă, de asemenea, o creștere a nivelului de poluare.

Delhi găzduiește luni un meci din Cupa Mondială între Bangladesh și Sri Lanka.

Concentrația de particule toxice PM2.5, care au un diametru mai mic de 2,5 microni și pot cauza boli grave, a fost de 53,4 ori mai mare decât valoarea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății pentru calitatea aerului pe tot parcursul anului în New Delhi, vineri, conform IQAir.

În timp ce școlile primare din capitală au fost închise vineri și sâmbătă, școlile au rămas deschise în suburbiile orașului, iar copiii care urcau în autobuzele școlare au fost obligați să poarte măști, care au fost depozitate de la sfârșitul pandemiei COVID-19.

Calitatea aerului slabă a cauzat, de asemenea, probleme respiratorii, iritații la ochi și neliniște la animalele de companie.

"Problemele respiratorii pot duce la pneumonie sau alte boli la animalele mai tinere. Dacă este posibil, evitați să duceți animalele de companie în plimbările de dimineață timp de câteva zile până când calitatea aerului se îmbunătățește", a declarat Prabhat Gangwar, un medic veterinar la organizația de bunăstare a animalelor Friendicoes, mai notează sursa menționată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel