Poluarea încălzirii cu lemne, redusă într-un experiment britanic în care oamenilor nu li s-a interzis nimic. Cum a funcționat

Deși în ultimele două decenii atenția a fost concentrată pe controlul poluării aerului cauzată de trafic și industrie, problema veche a poluării generate de încălzirea casnică a revenit în prim-plan.

Locuințele din Marea Britanie care folosesc lemne și cărbuni pentru încălzire produc acum mai multe particule poluante în aer decât vehiculele de pe drumi, arată datele specialiștilor citați de The Guardian. Grupul de campanie ”Mums for Lungs” a cerut interzicerea vânzării centralelor pe lemne sau termoșemineelor și lansarea unei campanii de sănătate publică, însă acțiunile guvernului britanic se concentrează mai degrabă pe a ajuta oamenii să ardă combustibili mai eficient decât pe a stopa complet arderea.

Normele actuale sunt ancorate în zonele de control pentru frum, create în anii 1950, cu accent pe utilizarea de combustibili mai curați, cum ar fi lemnul uscat, și pe stabilirea unor standarde pentru sobele noi.

Modelul american interzice utilizarea lemnului pentru încălzire când poluarea depășește anumite limite

Dr. James Heydon de la Universitatea din Nottingham a realizat un studiu asupra arderii pentru încălzirea locuințelor. El a afirmat: „Reglementările privind controlul fumului din Marea Britanie sunt depășite, dificil de aplicat și, din nefericire, încurajează arderea care produce poluare. De aceea, am decis să testăm dacă o abordare de succes din SUA ar putea ajuta la completarea acestui vid legislativ”.

În multe părți ale Statelor Unite, există interdicții aplicabile privind încălzirea casnică cu sobe și șeminee atunci când nivelul de poluare a aerului din zonă crește. Aceste măsuri sunt creditate cu reducerea poluării cauzate de arderea lemnului în zona Seattle (Puget Sound) cu 10-20%. Un program din California, care a interzis arderea lemnului în zilele cele mai poluate din timpul iernii, a dus la reducerea spitalizărilor pentru boli de inimă la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste.

Heydon și echipa sa nu au avut puterea de a impune măsuri coercitive, dar au căutat să obțină schimbări voluntare. Cincizeci de gospodării din Sheffield au fost de acord să verifice un site web de studiu înainte de a aprinde focul. Acest site oferea alerte verzi, portocalii și roșii, în funcție de nivelul local de poluare a aerului, împreună cu mementouri că chiar și aprinderea unui foc într-o zi cu aer curat ar crește poluarea în cartier.

Comportament schimbat fără coerciție

Drept urmare, 74% dintre gospodării și-au modificat comportamentul. Unii utilizatori au menționat dorința de a fi cetățeni responsabili și îngrijorările legate de sănătatea copiilor drept motive pentru a nu aprinde focul în timpul unei alerte roșii. Alții au decis să nu aprindă focul în serile mai calde cu alerte portocalii.

Heydon a declarat: „Arderea lemnului pentru încălzirea caselor este considerată pe scară largă acceptabilă din punct de vedere social. Penalizarea oamenilor pentru ceva ce au fost încurajați să facă de mult timp ar întâmpina, probabil, critici și respingere. În schimb, proiectarea unor reglementări care să încurajeze conformarea voluntară stimulează o participare mai mare și construiește încredere. Acest lucru permite crearea unor reguli pe care oamenii le percep ca fiind legitime și cu care sunt mai dispuși să colaboreze, în loc de aplicarea unor măsuri coercitive”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel