Poluarea solului ar putea crește riscul apariției bolilor de inimă

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Poluarea aerului, apei și solului este responsabilă pentru cel puțin nouă milioane de decese în fiecare an. Peste 60% dintre bolile și decesele legate de poluare se datorează bolilor cardiovasculare, cum ar fi boala cardiacă ischemică cronică, atacul de cord, accidentul vascular cerebral și tulburările de ritm cardiac.

Oamenii de știință au avertizat cu privire la legăturile dintre poluarea solului și bolile de inimă într-o lucrare publicată în Cardiovascular Research, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

Pesticidele și metalele grele din sol pot avea efecte dăunătoare asupra sistemului cardiovascular, potrivit recenziei. „Contaminarea solului este un pericol mai puțin vizibil pentru sănătatea umană decât aerul murdar”, a spus autorul Thomas Münzel de la Centrul Medical Universitar Mainz, Germania. „Dar sunt tot mai multe dovezi că poluanții din sol pot dăuna sănătății cardiovasculare printr-o serie de mecanisme, inclusiv inflamația și perturbarea ceasului natural al corpului.”

Această lucrare evidențiază relațiile dintre poluarea solului și sănătatea umană, cu un accent deosebit pe bolile cardiovasculare. Poluanții din sol includ metale grele, pesticide și materiale plastice. Autorii afirmă că solul contaminat poate duce la boli cardiovasculare prin creșterea stresului oxidativ în vasele de sânge (cu mai mulți radicali liberi „răi” și mai puțini antioxidanți „buni”), prin cauzarea inflamației și prin perturbarea ceasului corporal (ritmul circadian).

Solul murdar poate pătrunde în organism prin inhalarea prafului, a cristalelor de îngrășământ sau a particulelor de plastic. Metalele grele precum cadmiul și plumbul, materialele plastice și substanțele toxice organice (aflate, de exemplu, în pesticide) pot fi consumate și pe cale orală. Poluanții din sol se scurg în râuri și contaminează apa care poate fi consumată.

Pesticidele au fost asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. În timp ce angajații din industriile agricole și chimice se confruntă cu cea mai mare expunere, publicul larg poate ingera pesticide din alimente, sol și din apa contaminată.

Cadmiul este un metal greu care se găsește în mod natural în cantități mici în aer, apă, sol și alimente și provine și din surse industriale și agricole. Alimentația este principala sursă de cadmiu la nefumători. Lucrarea afirmă că studiile au arătat rezultate mixte cu privire la relația dintre cadmiu și bolile cardiovasculare și citează un studiu coreean care arată că cetățenii de vârstă mijlocie de acolo, cu cadmiu crescut în sânge, aveau riscuri crescute de accident vascular cerebral și hipertensiune arterială.

Plumbul este un metal toxic natural care contaminează mediul prin minerit, topire, fabricare și reciclare. Studiile au descoperit asocieri între nivelurile ridicate de plumb din sânge și bolile cardiovasculare, inclusiv boala coronariană, atacul de cord și accidentul vascular cerebral, la femei și la persoanele cu diabet zaharat. Studii ulterioare au indicat un risc mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare în cazul expunerii la arsenic, un metaloid natural al cărui niveluri poate crește din cauza proceselor industriale și a utilizării apei contaminate pentru irigarea culturilor.

Lucrarea arată că: „Deși poluarea solului cu metale grele și asocierea acesteia cu bolile cardiovasculare reprezintă o problemă în special în țările cu venituri mici și medii, deoarece populațiile lor sunt expuse în mod disproporționat la acești poluanți de mediu, aceasta devine o problemă pentru orice țară din lume datorită globalizării tot mai mari a lanțurilor de aprovizionare cu alimente și absorbției acestor metale grele cu fructe, legume și carne.”

Se notează pericolele potențiale ale prafului contaminat din aer. Praful poate călători pe distanțe lungi, iar cercetările au arătat că particulele din sol din China și Mongolia au fost legate de o șansă crescută de atacuri de cord în Japonia. Numărul vizitelor la departamentul de urgență cardiovasculară din Japonia a fost cu 21% mai mare în zilele cu expunere puternică la praful asiatic.

Deși nu există studii asupra populației privind efectele asupra sănătății cardiovasculare ale nano- și microplasticelor la om, cercetările au arătat că aceste particule pot ajunge în fluxul sanguin, ceea ce face plauzibil că ar putea călători în organe și ar putea provoca inflamații sistemice și boli cardiometabolice.

Profesorul Münzel a spus: „Sunt necesare mai multe studii privind efectul combinat al mai multor poluanți din sol asupra bolilor cardiovasculare, deoarece suntem rareori expuși la un singur agent toxic. Sunt necesare cercetări urgente asupra modului în care nano- și microplasticul ar putea iniția și exacerba bolile cardiovasculare.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel