Pomelo: 7 beneficii pentru sănătate

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Pomelo este o fruct asiatic strâns înrudit cu grapefruitul. Acesta poate crește până la dimensiunea unui pepene galben sau chiar mai mare și are un gust similar cu cel al grapefruitului, dar este mai dulce. 

Iată 7 beneficii ale fructului pomelo:

1. Bogat în nutrienți

Pomelo conține o varietate de vitamine și minerale și este o sursă excelentă de vitamina C. Un singur fruct furnizează vitamina C necesară pentru mai multe zile, fiind un antioxidant puternic care stimulează sistemul imunitar și ajută la prevenirea deteriorării celulare cauzate de compușii nocivi numiți radicali liberi.

Pomelo este, de asemenea, bogat în alte vitamine și minerale, inclusiv potasiu, care ajută la reglarea echilibrului de lichide și a tensiunii arteriale. În plus, pomelo conține și alte vitamine și minerale în cantități mai mici.

2. Bogat în fibre

Un pomelo conține 6 grame de fibre. Majoritatea oamenilor ar trebui să consume cel puțin 25 de grame de fibre pe zi. Este, în special, bogat în fibre insolubile care ajută la prevenirea constipației. Fibra alimentară servește, de asemenea, ca sursă de hrană pentru bacteriile sănătoase din intestin.

În plus, fibrele din fructe, cum ar fi cele din pomelo, au fost asociate cu îmbunătățirea densității osoase, menținerea pe termen lung a greutății, îmbunătățirea sănătății intestinale și cerebrale, precum și cu un risc redus de anumite boli cronice.

3. Favorizează pierderea în greutate

Un pomelo curățat (aproximativ 610 grame) conține 230 de calorii, ceea ce reprezintă un număr relativ scăzut pentru o astfel de cantitate. Consumul de alimente cu puține calorii, în cantități mari, poate ajuta la menținerea senzației de sațietate.

În plus, pomelo conține proteine și fibre, ambele putând ajuta la menținerea senzației de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp. Prin urmare, vă poate fi mai ușor să reduceți aportul de calorii și să pierdeți în greutate alegând acest fruct.

4. Bogat în antioxidanți

Pomelo este plin de antioxidanți, care pot ajuta la prevenirea și inversarea deteriorării celulare cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt compuși găsiți în mediu și alimente. Aceștia pot cauza probleme de sănătate și boli cronice atunci când se acumulează în organism în niveluri ridicate.

Principalii antioxidanți din pomelo sunt naringenina și naringina, care se găsesc frecvent în citrice. În plus, pomelo conține licopen, un antioxidant antiinflamator care se găsește și în roșii.

5. Menține sănătatea inimii

Pomelo poate ajuta la menținerea sănătății inimii prin reducerea nivelurilor de colesterol și trigliceride, două grăsimi sanguine care au fost legate de boala de inimă. Un studiu a arătat că suplimentarea cu extract concentrat de pomelo a redus nivelurile de trigliceride cu până la 21%, colesterolul total cu până la 6% și colesterolul LDL (rău) cu până la 41%. Un alt studiu a observat că pomelo poate reduce aceste grăsimi sanguine prin prevenirea absorbției complete a colesterolului din alimente în corp.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări la oameni pentru a stabili o legătură între fructul de pomelo și sănătatea inimii. Rețineți că ar trebui să evitați acest fruct dacă luați medicamente pentru colesterolul ridicat.


6. Proprietăți anti-îmbătrânire

Datorită conținutului său ridicat de antioxidanți, pomelo poate avea efecte anti-îmbătrânire. Antioxidanții, inclusiv vitamina C, pot ajuta la prevenirea deteriorării pielii cauzată de radicalii liberi nocivi, contribuind astfel la menținerea unei înfățișări mai tinere.

Pomelo poate, de asemenea, să reducă formarea de produși avansați de glicație care sunt cauzați de nivelurile ridicate de zahăr din sânge. AGE-urile pot contribui la procesul de îmbătrânire cauzând decolorarea pielii, apariția circulației slabe și probleme de vedere și rinichi, în special la persoanele cu diabet de tip 2. Cu toate acestea, un studiu de laborator a arătat că extractul de pomelo a redus semnificativ cantitatea de AGE formate după consumul de zahăr.

7. Poate combate celulele canceroase

Pomelo ar putea, de asemenea, să ajute la distrugerea celulelor canceroase și prevenirea răspândirii cancerului. Un studiu efectuat pe șoareci a arătat că extractul de coajă de pomelo a suprimat creșterea tumorilor, a stimulat sistemul imunitar și a distrus celulele canceroase.

Un studiu similar a observat că un extract obținut din frunzele de pomelo a distrus celulele canceroase ale pielii, la șoareci. În plus, naringenina - unul dintre principalii antioxidanți din pomelo - a fost demonstrat că distruge celulele canceroase de prostată și pancreas și încetinește răspândirea cancerului pulmonar.

Cu toate acestea, mai multe cercetări pe oameni sunt necesare pentru a înțelege pe deplin efectul pe care pomelo îl are asupra cancerului. În cele din urmă, este important de menționat că fructul de pomelo conține cantități mult mai mici din acești compuși potențial anticancerigeni decât formele concentrate utilizate în studii, potrivit Healthline.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel