În contextul instabilității atmosferice accentuate și a precipitațiilor însemnate cantitativ din ultimele 24 de ore, pompierii militari au intervenit în 25 județe și municipiul București pentru înlăturarea efectelor de vremea rea, potrivit IGSU.
În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, la nivel național au fost emise 92 atenționări și avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu de fenomene meteorologice periculoase imediate ce au vizat descărcări electrice, averse de ploaie, intensificări ale vântului și grindină.
În urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase au fost înregistrate efecte de vreme rea în 66 localități din 25 județe (AG, AR, BC, BH, BV, BZ, CL, CS, DB, GJ, GR, HD, HR, IL, IF, MH, NT, OT, PH, SB, SV, TR, VL, VN, VS) și în municipiul București.
Salvatorii militari au acționat pentru evacuarea apei din 332 curți/grădini, 33 locuințe, 38 beciuri și 9 anexe gospodărești. De asemenea, 50 copaci au fost doborâți, iar 2 acoperișuri au fost avariate din cauza vântului puternic.
Persoane evacuate
Pe timpul acțiunilor de intervenție 6 persoane din județul Neamț (Lunca–4 și Nemțișor-2) au fost evacuate temporar la rude, iar în localitatea Strehaia din Mehedinți, o femeie imobilizată care nu are aparținători a fost evacuată și cazată la un azil de bătrâni.
Deces
În județul Hunedoara, în urma unei ploi torenţiale de scurtă durată au fost inundate trei localităţi din comuna Vaţa de Jos. O femeie cu probleme locomotorii, în vârstă de 71 de ani, din satul Basarabasa şi-a pierdut viaţa după ce a fost surprinsă şi luată de viitură în curtea sa. Apa a intrat în mai multe gospodării și anexe din localitățile Prăvăleni, Ciungani şi Basarabasa şi a afectat un drum comunal.
Pe durata serii trecute și a nopții, pompierii militari hunedoreni au derulat operaţiuni de evacuare a apei și de înlăturare a aluviunilor aduse de viitură din peste 100 de gospodării ale cetățenilor.
Având în vedere că și în următoarea perioadă de timp sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, recomandăm cetățenilor ca pe timpul creșterii debitelor de apă să nu se apropie de malurile râurilor și să nu traverseze viiturile rapide. Autoprotecția pe timpul inundațiilor se realizează în zone înalte, unde apa nu poate ajunge.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați pentru monitorizarea permanentă a cursurile de apă și pentru asigurarea intervenției imediate în sprijinul comunităților afectate, potrivit IGSU.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu