Pompierii din România au intervenit la 50 de incendii în ultimele 24 de ore.
"În ultima zi din luna iulie, pompierii au acționat pentru gestionarea a 1.760 de situații de urgență. Cele mai multe solicitări au fost înregistrate pentru acordarea de prim ajutor, 1.419 de persoane fiind asistate de echipajele SMURD.
Pe timpul zilei de ieri, pompierii au intervenit pentru stingerea a 50 incendii, precum și în alte 292 de intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane și animale, inundații, fenomene hidrometeorologice periculoase și alte tipuri de intervenții destinate protecției comunităților. Totodată, pe timpul misiunilor desfășurate, colegii noștri au salvat 17 persoane aflate în dificultate.
Pe fondul precipitațiilor înregistrate în cursul zilei de ieri, la nivel național, numărul incendiilor de vegetație a fost în scădere, înregistrându-se numai 15 astfel de evenimente, mult sub media valorilor înregistrate în luna iulie. Oamenii trebuie să fie conștienți de pericolul reprezentat de astfel de incendii, sens în care reamintim faptul că arderea miriștilor sau vegetației este strict interzisă și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei (pentru persoane fizice) și de la 50.000 lei la 100.000 lei (pentru persoane juridice).
De asemenea, în ultimele 24 de ore, au fost transmise 19 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, dintre care 6 mesaje privind manifestarea fenomenelor hidrometeorologice periculoase, în județele Argeș, Bihor, Olt, Tulcea și Vâlcea, iar 13 mesaje privind prezența animalelor periculoase (urși), în județele Argeș, Brașov, Buzău, Covasna, Harghita, Prahova și Vrancea.
Concomitent cu misiunile desfășurate pentru stingerea incendiilor și acordarea asistenței medicale de urgență, pompierii militari au acționat în sprijinul cetățenilor pentru înlăturarea efectelor produse de vremea nefavorabilă. Astfel, pe parcursul zilei de ieri, salvatorii au acționat în 8 localități din 6 județe (BR, DB, HR, MM, SB și TL) pentru evacuarea apei din 16 case, 11 curți, 9 beciuri și de pe 9 străzi, precum și pentru degajarea a 5 copaci căzuți pe carosabil, fiind avariate 3 autoturisme.
Efecte deosebite au fost înregistrate în municipiul Tulcea și pe DJ 222/TL, unde 2 persoane aflate în autoturisme au fost surprinse de apa adunată pe carosabil. Persoanele au fost salvate de către echipajele operative, iar autoturismele au fost tractate într-o zonă de siguranță.
Totodată, circulația rutieră a fost temporar blocată pe 1 drum național (DN 15/HR) din cauza unui copac căzut pe carosabil și temporar afectată pe 1 drum județean (DJ 222/TL) din cauza inundațiilor.
Inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate. Totodată, evoluția situației din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU, pentru dispunerea măsurilor imediate care să asigure eficientizarea misiunilor de răspuns", transmit cei de la IGSU.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu