Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat joi că în ordonanţa de urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare, adoptată săptămâna trecută de Guvern, apare un articol care prevede că premierul şi ministrul de Finanţe nu răspund pentru corectitudinea datelor din planificarea bugetară pe anul viitor.
Publicitate
"Primul ministru trebuie să semneze o declaraţie pe propria răspundere care atestă că datele din buget sunt corecte, asta înseamnă că ce se întâmplă în viitor, dacă se constată că datele sunt false, eu, Victor Ponta, alături de ministrul de Finanţe mergeam la închisoare. Ordonanţa spune că declaraţia pe propria răspundere a premierului şi ministrului de Finanţe nu se aplică pentru planificarea bugetară pe anul 2019. Înseamnă că doamna Dăncilă şi cu domnul Teodorovici chiar ştiu că ceea ce spun în buget e o minciună, altfel nu şi-ar fi luat această măsură de prevedere. Au trecut în ordonanţă că, prin derogare de la Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, de data asta, nu trebuie să ateste corectitudinea datelor şi mai ales nu trebuie să ateste în eventualitatea că Guvernul nu poate respecta condiţiile de conformitate, prim-ministrul şi ministrul Finanţelor vor menţiona în declaraţie abaterile, precum şi măsurile şi termenele până la care Guvernul va asigura conformitatea cu principiile fiscal-bugetare", a afirmat Ponta, într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că o astfel de derogare nu s-a făcut niciodată până acum, la niciun Guvern, mai exact ca prim-ministrul şi ministrul de Finanţe să refuze să ateste corectitudinea datelor care sunt puse la dispoziţia Parlamentului.
Victor Ponta a opinat că ordonanţa privind măsurile fiscal-bugetare, emisă de Guvern, arată că "e un haos în vistieria ţării, unde sunt doar găuri şi se caută soluţii pentru a se astupa o parte din găuri".
VEZI ȘI Schimbări neașteptate în Guvern. Ce s-a întâmplat cu ministerele
"Noi am verificat, ordonanţa care va avea efecte foarte importante asupra întregii economii româneşti nu a fost publicată în Monitorul Oficial. (...) Probabil din cauza faptului că nu au avizele necesare. Această ordonanţă priveşte infrastructura critică a României şi anume infrastructura energetică, cea de comunicaţii şi cea financiar-bancară, iar ordonanţa nu putea fi adoptată fără un aviz de la Banca Naţională, de la ANCOM, ANRE şi Comisia Europeană. Aceste avize nu au fost cerute şi nu există", a susţinut liderul Pro România.
CITEȘTE ȘI Iohannis - Guvern, război politic. Geoană: De unde vin tensiunile
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu