Premierul Victor Ponta a câștigat, joi, confruntarea cu CSM, privind propunerea la funcția de judecător la CEDO din partea României. Curtea Constituțională a respins sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii, privind conflictul de natură constituţională între autoritatea judecătorească şi a decis că Guvernul propune candidaţii la funcţia de judecător la CEDO din partea României.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, după discuțiile de la Curtea Constituțională, privind procedura desemnării judecătorului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), că a sancționat “eroarea” conducerii CSM, întrucât Constituţia nu prevede că această instituție propune judecătorul României pentru instanța europeană.Întrebat de jurnalişti dacă selecţia judecătorului român la CEDO în baza unei comisii interinstituţionale ar fi mai riguroasă decât dacă judecătorul ar fi selectat de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), premierul a răspuns: "Nu, în primul rând este mult mai rapidă. Eu am fost de acord cu această modificare porpusă de fostul ministru al Justiţiei Mona Pivniceru, puţin îngrijorat de faptul că la CSM două luni se anunţase procedura pentru nişte bieţi procurori din România, m-am gândit că pentru un judecător la CEDO le ia vreo doi ani. După aceea, ei au tot timpul probleme de cvorum, deci a fost o chestiune de urgenţă", a declarat premierul Ponta, citează Mediafax.
Prim-ministrul a reiterat că Executivul se va conforma deciziei Curţii Constituţionale şi că ordonanţa de urgenţă prin care a fost stabilită constituirea unei comisii pentru desemnarea judecătorului la CEDO va fi modificată în Parlament dacă CC va decide în acest sens.
Victor Ponta a mai afirmat că nu există nici un conflict între CSM și Guvern privind desemnarea judecătorului român la CEDO și a precizat că le-a prezentat judecătorilor CCR situația din celelalte țări europene unde selecția este realizată de o comisie guvernamentală. Asta, după ce, premierul a sancționat imediat "eroarea" susținută de conducerea CSM, potrivit căreia, în Constituţie este prevăzut că CSM propune judecătorii.
"În primul rând, nu există niciun conflict între instituţii. Doamna preşedinte şi CSM au susţinut că este trecut în Constituţie că CSM propune judecători, or, era evident - mi-am permis să sancţionez imediat eroarea - în Constituţie se spune că CSM propune preşedintelui României judecătorii, deci nu se referea la judecătorul de la CEDO, că nu-l propune preşedintelui României, şi nici măcar la judecătorii de la CCR, care nu sunt propuşi de CSM. Se referea doar la judecătorii care judecă în România. Deci, nu e niciun conflict între instituţii", a declarat Ponta, după ce a prezentat la CCR punctul de vedere al Guvernului cu privire la procedura de numire a judecătorului la CEDO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News