Premierul Victor Ponta a vorbit, luni, la finalul ședinței USL despre amendamentele care trebuie aduse viitoarei Constituții, printre care ar fi limitarea atribuțiilor executive ale șefului statului, CSM să treacă sub control parlamentar, iar Curtea Constituțională să fie depolitizată.
"Ne dorim în primul rând trecută în Constituție o precizare clară a atribuțiilor președintelui față de Guvern și Parlament, președintele, așa cum se întâmplă în multe republici europene, vă dau exemplul Poloniei, Austriei, Portugaliei, Irlandei, este ales direct de către oameni, dar nu are puteri executive și aceste țări funcționează foarte bine, nu au crize nici de coabitare nici de alt tip. În al doilea rând, trebuie să stabilim foarte clar cum e cu referendumurile, cine le convoacă, care este cvorumul, pentru că ne trezim că pornim și consultăm românii, 88% dintre cei care votează zic ceva și CCR spune că nu e de ajuns. Poate dacă era 110% era de ajuns. În al treilea rând, trebuie să spunem foarte clar ce atribuții are CCR și cum sunt numiți judecătorii la CCR, trebuie sa o depolitizăm. Faptul că 5 judecători din 9 au hotărât cu de la ei putere că România trebuie să fie republică prezidențială este o greșeală pe care nu o putem accepta și o putem îndrepta doar prin modificarea Constituției", a explicat Ponta cu ce amendamente va veni USL la Constituţie.
USL mai propune şi extinderea controlului parlamentaer asupra CSM. "În al patrulea rând, trebuie să vorbim de organizarea administrativ-teritorială a României, rămân județele, aceasta este opțiunea USL, dar în acelasi timp trebuie să avem forma de organizare a regiunii, care nu este trecută în acest moment în Constituție și să arătăm pe cât posibil, foarte clar, care este nivelul de competențe.
În al cincilea rând, trebuie să stabilim în Constituție proceduri în primul rând de înlăturare a conflictelor, nu trebuie sa ajungem tot timpul la suspendare și la referendum, dacă am avea niște proceduri mai clare de înlăturare a conflictelor între instituțiilor statului, am evita conflicte. Și mai trebuie să mai stabilim un lucru în Constituție, controlul democratic al instituțiilor statului, o să se isterizeze dna Macovei, dar nu se poate în nicio țară europeană ca o instituție a statului, indiferent că e vorba de Guvern, președinte, servicii de informații sau de Parchet, nu poate să fie în afara oricărui control democratic. Toate instituțiile într-o țară democratică se controleaza și se balansează, nu se poate să existe instituții care nu răspund în fața nimănui și produc foarte multă satisfacție în presă prin stenograme și dosare scăpate", a mai spus președintele PSD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu