Ponta, grup parlamentar. Răspunsul Comisiilor de statut

Comisiile de statut şi regulament au punctul lor de vedere prin care deputaţii neafiliaţi nu-şi pot constitui un grup parlamentar.

Alegeri prezidentiale 2024

Deputaţii neafiliaţi nu-şi pot constitui un grup parlamentar, iar formarea de grupuri parlamentare ale unor partide care nu au obţinut mandate în urma alegerilor este interzisă, se arată în punctele de vedere ale Comisiilor de regulament şi de statut trimise Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

Demersul celor două comisii vine ca urmare a solicitării adresate, marţi, conducerii Camerei de liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, privind un punct de vedere cu privire la posibilitatea constituirii unui grup parlamentar nou.

"În ultima perioadă, în spaţiul public s-au vehiculat informaţii referitoare la o posibilă constituire a unui nou grup parlamentar la Camera Deputaţilor", a precizat Daniel Suciu în solicitare, menţionând că este necesar un punct de vedere cu privire la posibilitatea înfiinţării unui astfel de grup.

Punctul de vedere întocmit de Comisia de regulament, condusă de social-democratul Eugen Nicolicea, menţionează că deputaţii neafiliaţi nu-şi pot constitui un grup parlamentar şi invocă prevederile art. 13 alin (6) şi ale art. 19 alin (1) din Regulamentul Camerei. "Deputaţii care părăsesc grupul parlamentar din care fac parte devin deputaţi neafiliaţi, dacă nu se afiliază unui alt grup parlamentar. Deputaţii rămaşi neafiliaţi nu-şi pot constitui un grup parlamentar. Formarea de grupuri parlamentare ale unor partide care nu au obţinut mandate în urma alegerilor este interzisă", prevăd aceste texte ale regulamentului.

De asemenea, punctul de vedere al Comisiei pentru statutul deputaţilor şi senatorilor, condusă de Ioan Mocioalcă, se referă la prevederile alin. (2) şi (4) ale art. 33 din legea Statutului deputaţilor şi senatorilor.

"Grupurile parlamentare se pot constitui din deputaţi, respectiv senatori care au candidat în alegeri din partea aceluiaşi partid politic, a aceleiaşi formaţiuni politice ori alianţe politice, alianţe electorale sau din deputaţi ori senatori acre au candidat ca independenţi şi au fost aleşi. Deputaţii sau senatorii care părăsesc un grup parlamentar din care fac parte devin deputaţi sau senatori neafiliaţi, dacă nu se afiliază unui alt grup parlamentar. Deputaţii şi senatorii rămaşi neafiliaţi nu îşi pot constitui grupuri parlamentare", precizează aceste texte.

"(...) Considerăm că deputaţii şi senatorii care au devenit membri ai unor grupuri parlamentare constituite la prima întrunire a Camerei Deputaţilor/Senatului, precum şi cei deveniţi neafiliaţi după ce grupurile lor parlamentare s-au desfiinţat, după ce au părăsit grupul parlamentar în care au fost membri sau după ce au fost excluşi ori au demisionat din partid au posibilitatea să se afilieze grupurilor parlamentare legal constituite sau să rămână neafiliaţi, beneficiind în această calitate de drepturile prevăzute în Regulamente. Constituirea unor grupuri parlamentare din deputaţi sau membri neafiliaţi sau care să reprezinte un partid, o organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, o alianţă electorală sau politică care nu a participat şi nu a obţinut mandate în alegeri este interzisă în mod clar şi fără echivoc de regulamentele parlamentare", se arată în punctul de vedere al comisiei pentru statut.

Biroul permanent a luat act, miercuri, de aceste puncte de vedere şi le va transmite liderului grupului PSD, a precizat secretarul Camerei Georgian Pop.

Fostul premier Victor Ponta, liderul Pro România, a anunţat luni că săptămâna aceasta va depune cerere pentru înfiinţarea unui grup parlamentar.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel