Victor Ponta a declarat că, în faţa sa, ministrul de Interne, Radu Stroe, este responsabil în cazul elevilor audiaţi de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, acesta având datoria să îi explice de ce nu a fost bine informat de la început asupra acestei situaţii. Despre Tiberiu Nițu, numit de premier în funcția de Procuror General, Ponta doar aduce aminte de sesizarea CSM despre bâlbele de la Bolintineanu, fără a preciza că tot scandalul a pornit de la procurorul de caz din acest dosar.
"O să sesizăm CSM dacă a fost vreo problemă la magistraţi, vreau şi aştept de la ministrul de Interne, nu doar purtătorul de cuvânt. Din punctul meu de vedere, în faţa mea, responsabil e ministrul de Interne, care trebuie să îmi spună: de ce nu a ştiut de la început, de ce a ştiut greşit, pentru că prima dată mi-a zis mie că nu erau mandate, după aia, ba era, ba nu era foarte clar. Ce s-a întâmplat, cine a fost responsabil... Prima dată ministrul de interne m-a sunat la unsprezece şi jumătate, mi-a spus ce se întâmplă acolo, că există pericolul unei tensiuni şi eu răspund de tensiunile din această ţară, nu vreun procuror sau altcineva. Eu răspund ca în această ţară pacea socială să existe şi legea să se aplice normal, nu prin abuzuri. Mi-a spus: 'Nu au mandate de aducere'. De altfel, cunosc foarte bine procedura. Trebuie să citezi o persoană, în măsura în care acea persoană nu vrea să se prezinte, atunci poţi să foloseşti mandatul de aducere", a precizat primul ministru, duminică seara, la Antena 3.
În ce îi priveşte pe cei care se fac vinovaţi în acest caz, premierul a precizat că, dacă fac parte din aparatul guvernamental, vor răspunde pentru eventualele abuzuri comise, iar dacă e vorba de procurori, aceştia răspund în faţa CSM."În mod sigur, ministrul Justiţiei va avea - prin procurorul general, nu direct - va avea o imagine a ce s-a întâmplat şi cum s-au întâmplat lucrurile. Eu cred că mi-am făcut datoria faţă de oameni în această ţară", a spus primul ministru.
"Eu pot doar să văd, să constat, pe baza a ceea ce mi-au spus ministrul de interne şi ministrul de justiţie, că a fost foarte clar o acţiune prost gândită şi prost coordonată: procurori-poliţişti, în spiritul Macovei-Morar, al stilului abuziv de până în 2012, stilul în care 'fă orice, sperie-i pe oameni, terorizează-i pe oameni', că n-au ce să-ţi facă", a precizat Victor Ponta.
De ce premierul nu a luat o poziție fermă și la adresa procurorului general, Tiberiu Nițu, instalat chiar de acesta în funcție, este o altă problemă.
După intervenția de vineri, când Ponta invocase nereguli procedurale în cazul audierii elevilor de la Dimitrie Bolintineanu, iar autocarele Ministerului de Interne erau pregătite să aducă elevii la audieri, procurorul General, Tiberiu Niţu, declara că procurorii au acţionat procedural în cazul Bolintineanu. "Procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti au acţionat. Colegii de la Parchet m-au informat că au acţionat în baza codului de procedură", a declarat Niţu.
De ce a călcat Radu Stroe pe becMinistrul de interne este cel care l-a pus în gardă pe Victor Ponta în ceea ce priveşte abuzurile procurorilor de la Liceul „Bolintineanu”. Cu câteva ore înainte ca premierul să intre în studio la A3, la ProTV, Radu Stroe a explicat totul clar: "Ceea ce vreau să spun este că aparenta neconcordanţă de informaţii la mine, la premier şi aşa mai departe vine dintr-un lucru foarte simplu: aceste operaţiuni de dosare penale, în general, dar mai ales pe dosare penale de corupţie, unde decizia este exclusiv la procuror, aceste informaţii nu au cum să ajunga nici la prim-ministru, nici la ministrul de Interne, nici la şeful poliţiei naţionale (...) Deci acesta este motivul pentru care a existat această neconcordanţă de informaţii, pentru că, publicul, nici macar prim-ministrul, nici măcar eu nu avem voie să ajungem la aceste informaţii...”a spus Stroe la ProTV.
Stroe a demontat minciuna procurorilor care iniţial au afirmat că nu au venit la liceu cu mandate de aducere şi ulterior au menţionat că era vorba de citaţii. Cu mare greutate, după ce Stroe a declarat public că au fost mandate de aducere, şi procurorii au fost nevoiţi să recunoască acest lucru. Prin demontarea dezinformărilor procurorilor, aceştia au devenit vinovaţi de apucături staliniste. Cum aici a ieşit prost Tiberiu Niţu, şeful procurorilor şi prieten cu Victor Ponta iată unul dintre motivele de „deranj” pentru premier.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu