Ponta, împins într-o capcană tip Băsescu

val-valcu2
val-valcu2

Guvernul Boc a schimbat Legea Educației călcând Opoziția pe ceafă. În loc de asumarea răspunderii, guvernul Ponta a dat Ordonanță de Urgență. Când o pierde Puterea, se va schimba, iar, Legea Educației. La fel cum s-a întâmplat cu legea lui Bă-Boc. Din start, o astfel de abordare este criminală pentru Educație, indiferent că legea se numește Funeriu sau Pricopie-Costoiu-Andronescu.  În loc de stabilitate, generează haos.

Este drept că noua lege mulțumește mai multă lume. În primul rând, și cred că aceasta este miza grupurilor de interese din privat, permite exit-ul din afacere, cu banii în buzunar și sediile în proprietate personală. După ce au făcut miliarde (lei noi,) scutite de unele taxe, afacerile cu diplome încep să scârțâie.  Diploma de la ”parti” nu mai rentează. E prost privită de angajatori și nici nu e mult mai ieftină decât  o  diplomă la ”taxă”, în universitățile de tradiție. Cu efectivul de clienți redus de criză și de un Bac ceva mai dur, mulți dintre privați nu știau cum să iasă din biznis. Noua lege le oferă patronilor atât sediile, cât și profiturile, pe persoană fizică, fără să le ia și taxele din ultimele două decenii.

Dacă asta ar fi fost tot, era mai corect să se găsească o formulă prin care investitorii își recuperau averea, dând ceva și statului, fără să se zăpăcească întreg sistemul, de la școala primară la doctorat.

Nici nu are rost să analizezi fiecare schimbare  în parte. Se pot găsi argumente pentru ambele tabere, și pentru cei care spun că Legea Funeriu trebuia corectată și pentru cei care susțin că e un dezastru dacă îi schimbi o virgulă. Până la urmă, e o decizie politică. Iar exact asta este problema. Dacă nu se obține un acord, prin negociere, ci schimbarea se bazează doar pe forța majorității politice,  totul se ia de la zero, imediat  după ce Puterea se schimbă.

Cred că premierul a fost indus în eroare de specialiștii care i-au pus legea pe masă. Într-adevăr, sindicatele sunt mulțumite. Administrațiile locale, la fel. Culmea, a fost respectată o promisiune electorală: USL a anunțat că va schimba Legea Educației, încă din 2011.  În plus, consilierii de imagine i-au spus premierului că va câștiga și simpatia celor afectați de legea Funeriu.

Fals. Voturile celor defavorizați le avea, oricum. Noua lege nici nu îi ajută prea mult, ca să nu spun deloc. În schimb, Ponta pierde voturile celor pe care încă nu i-a convins că se poate face și altfel decât făcea Băsescu. Candidatul PSD trebuie să acopere diferența dintre scorul partidului și 50% plus un vot. Adică, la electoratul de stânga trebuie să adauge o mare parte dintre nehotărâți.

OUG-ul despre care vorbim îi va atârna două ghiulele de picior. Pe de o parte, adversarii vor critica, în campanie, fiecare paragraf. Pe de alta, pot reproșa modul de impunere a schimbării. Cam greu să convingi că vei fi un alt fel de președinte, dacă folosești aceleași mijloace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel