Ponta l-a contrazis pe Antonescu în discursul de la Senat. Atac subtil către fostul partener din USL

Premierul Victor Ponta l-a succedat, marți, pe Crin Antonescu la prezidiul Senatului. Prim-ministrul a susținut discursul din Parlament, rostit cu ocazia aniversării a 150 de ani de existență a Senatului, după fostul aliat din USL. Victor Ponta l-a contrazis pe Crin Antonescu și a lansat un atac subtil la adresa acestuia.

Vezi și: Discursul Principesei Margareta în Senat, la aniversarea a 150 de ani de la înființarea Camerei Superioare a Parlamentului

"Eu consider, și vorbesc în numele Guvernului, că existența Senatului este indisolubil legată de istoria democratică a României și că nu văd o Românie democratică fără un Parlament Bicameral și în care Senatul să-și exercite atribuțiile care i-au fost conferite în urmă cu 150 de ani. 

Evident că, atunci când ocupi o funcție executivă - de prim-ministru, de ministru, probabil și de președinte al țării - uneori Parlamentul și Senatul deranjează. Și ar fi mai ușor să nu existe Senat sau să nu existe Parlament deloc. Însă este o abordare care întotdeauna este reevaluată. Sunt convins că și președintele țării, dl Traian Băsescu, de la anul, va considera că e bine să existe două Camere ale Parlamentului, care să limiteze excesul de putere al Executivului și cred cu adevărat că de fiecare dată când prea multă putere se strânge în zona executivă, rolul Parlamentului și al Senatului, în mod special, este fundamental pentru a păstra acel echilibru pentru care, de altfel, Senatul a fost numit Cameră Ponderatoare. 

Și, din acest punct de vedere, în numele Guvernului, dar și al partidului care are cel mai mare grup parlamentar în acest moment în Senat, vă asigur că această abordare privind bicameralismul este o abordare constantă", a spus Victor Ponta, marți, în discursul susținut în Parlament.

Citește și: Iliescu îi dă lecții de democrație lui Băsescu: Democrația nu e SRL

Atac subtil la adresa lui Antonescu

După ce Crin Antonescu afirmase că "în România au existat patru instituții majore: Senatul, Camera Deputațiilor, Monarhia și Partidul Național Liberal", premierul l-a contrazis și a spus că cele "patru instituții fundamentale care definesc statul modern român sunt: Monarhia, Parlamentul, Biserica și Armata".

"(...) Cred sincer - și aici mă alătur antevorbitorului meu - că există, într-adevăr, patru instituții fundamentale care definesc statul modern român. Cele patru, în interpretarea mea, sunt, sigur, Monarhia, Parlamentul, Biserica și Armata. Am încredere în aceste patru instituții, măcar pentru faptul că nu vor decide într-o dimineață să fuzioneze cu cineva", a continuat Victor Ponta.

Vezi și: APLAUZE pentru ANTONESCU la Senat. Declarația NEAȘTEPTATĂ pe care a făcut-o: Nu vă scandalizați

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel