Ponta, pentru Die Presse: Atitudinea lui Barroso, una corectă şi echilibrată

Premierul Victor Ponta a acordat un interviu cotidianului austriac Die Presse, în care a arătat, printre altele, că obiectivul Cabinetului său este reformarea Constituției. Lupta cu Traian Băsescu s-a încheiat, iar succesul președintelui, dar și înrăutățirea imaginii României se datorează atmosferei create de oamenii preşedintelui pe plan internaţional. În acest context, premierul Ponta a arătat că atitudinea președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a fost una corectă și echilibrată, în schimb, reacţia comisarului european Viviane Reding pe tema aderării României la Spaţiul Schengen a ”lezat” nu numai Guvernul, ci și România.

"Ponta bate în retragere. Premierul României recunoaşte că a pierdut lupta cu preşedintele Băsescu, însă îşi propune un obiectiv nou: reformarea Constituţiei. Mandatul lui Ponta a fost dominat de lupta pentru putere cu preşedintele Traian Băsescu. Premierul a fost învestit în luna mai. Acum suntem în septembrie şi Băsescu este încă preşedinte, mai mult, a mai câştigat câteva puncte de simpatie. Putem vorbi de patru luni risipite degeaba?", se întreabă jurnalistul Michael Laczynski, potrivit Jurnalul Național.

"Am plătit un preţ politic adecvat. Însă moţiunea de suspendare a preşedintelui nu a fost singurul episod marcant al mandatului meu. Am fost instalat în luna mai la cârma unui Guvern de tranziţie şi totuşi am reuşit suficiente realizări. Dacă alegătorii noştri ne vor susţine în continuare, vom vedea la alegerile parlamentare programate în data de 9 decembrie. Ultimele sondaje mă fac să fiu optimist", a răspuns premierul Victor Ponta.

Ponta recunoaște că nu este tehnocrat, ci politician

Întrebat dacă un premier interimar ar trebui să se limiteze la pregătirea alegerilor în detrimentul unor iniţiative de destituire a preşedintelui, prim-ministrul României a precizat că alegerile locale din iunie au reprezentat un semnal dat de alegători că nu sunt dispuși să aştepte o schimbare până la alegerile parlamentare.

"Eu nu sunt tehnocrat, ci politician. Fiecare alegător care ne-a dat un vot de încredere la alegerile locale din iunie şi-a exprimat dorinţa de a avea loc o schimbare înaintea alegerilor parlamentare. Ei au dorit ca noi să acţionăm imediat. Alegerile locale ne-au legitimat, chiar dacă în perioada mai-iunie ne-am purtat ca nişte adevăraţi tehnocraţi. Alegerile locale au fost un semnal clar, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată de la căderea comunismului. Rezultatele de la locale şi parlamentare sunt puternic corelate. Alegătorii ne-au transmis mesajul: 'Nu mai aşteptaţi toamna, acţionaţi acum!'. Poate mă înşel, însă asta se va dovedi în data de 9 decembrie. Toate sondajele indică o majoritate absolută pentru USL în noul Guvern şi un PDL, partidul lui Băsescu, în opoziţie cu aproximativ 20%", a explicat Ponta.

La întrebarea cum se justifică creșterea în sondaje a președintelui Traian Băsescu, după referendum, premierul Ponta a pus eșecul de la consultarea populară din 29 iulie pe seama atmosferei create de oamenii preşedintelui pe plan internaţional. "Preşedintele a reuşit să îşi mobilizeze tabăra. În acelaşi timp el a radicalizat alegătorii noştri. Ca premier am fost în miezul evenimentelor şi am primit destule critici din partea susţinătorilor noştri că aş fi prea moale, că aş accepta fără reacţie indicaţiile Comisiei Europene şi că nu am acţionat împotriva anumitor decizii judecătoreşti. Cu siguranţă trebuie să învăţ din această criză. Evident că am făcut greşeli. Nu sunt perfect. Dar cât timp pot să învăţ din greşelile mele, cred că există speranţă. Am înţeles acum că viteza cu care s-au desfăşurat evenimentele a fost îngrijorătoare. Ceea ce pentru noi părea logic şi legitim, era perceput diferit în afara graniţelor României. Am fost criticaţi pentru ordonanţele de urgenţă, în mod corect. Pe de altă parte, fosta guvernare a adoptat în 2011 nu mai puţin de 140 de ordonanţe de urgenţă şi nimeni din străinătate nu s-a arătat îngrijorat atunci. A fost o greşeală că nu am explicat suficient de clar şi ar fi trebuit să alocăm mai mult timp pentru asta", a mărturisit Ponta.

USL a respectat Constituția

Jurnalistul Laczynski i-a reproșat premierului Ponta că activitatea internaţională a Cabinetului a fost un dezastru care a cauzat o înrăutăţire a imaginii României într-o perioadă atât de scurtă, încât doar Ungaria lui Viktor Orban se poate lăuda cu o asemenea contraperformanţă.

"Într-adevăr PR-ul nostru a fost foarte slab, însă spre deosebire de Ungaria există două mari diferenţe. În primul rând, eu consider că noi am respectat Constituţia. În al doilea rând, Băsescu şi prietenii lui au făcut un PR excelent. Au înţeles că pe plan intern nu au nici o şansă, în condiţiile în care 88% dintre alegători au votat pentru debarcarea lui Băsescu. Astfel au început să facă atmosferă în străinătate şi le-a reuşit. Când spun asta nu mă refer la atitudinea domnului Barroso, care a fost una corectă şi echilibrată. M-a deranjat reacţia comisarului european Viviane Reding pe tema aderării României la Spaţiul Schengen. Acest aspect nu lezează doar Guvernul, ci şi întreaga Românie. Nu sunt dezamăgit de poziţia liderului socialiştilor europeni, Hannes Swoboda. El este un prieten al României şi al partidului meu. Declaraţiile sale le-am perceput ca pe un semnal de alarmă că trebuie să comunicăm mai bine", a explicat Victor Ponta.

”Îmi doresc un președinte ca în Austria”, afirmă premierul

Întrebat ce ar viza reforma constituțională, premierul Ponta a menționat că anul 2013 este ideal pentru un asemenea deziderat şi speră ca România să aibă parte de un preşedinte care să se limiteze doar la a reprezenta ţara, asemeni celui de la Viena. "Până la alegerile parlamentare vreau sa mă ocup doar de probleme de guvernare. Dacă în data de 9 decembrie vom primi un mandat pentru următorii patru ani, atunci vom demara agenda reformelor. 2013 este anul ideal pentru o reformă a Constituţiei. Din criza actuală am învăţat că actuala Constituţie oferă posibilităţi limitate de soluţionare a unui astfel de conflict. Cred că ar trebui să învăţăm multe din situaţia existentă în Austria. La fel ca în România, preşedintele e ales direct de populaţie. O altă similitudine este faptul că Guvernul răspunde doar în faţa Parlamentului nu şi în faţa preşedintelui. Îmi doresc un preşedinte ca în Austria, care să se limiteze la simpla reprezentare a ţării şi să lase guvernarea în sarcina Guvernului. Devine o situaţie problematică dacă preşedintele intervine în procesul de guvernare şi, din această perspectivă, Băsescu are o personalitate puternică. Tocmai de aceea anul 2013 este ideal. Mandatul lui Băsescu se încheie în 2014, astfel că reforma nu ar fi îndreptată împotriva sa. Succesorul în fotoliul prezidenţial trebuie să înţeleagă că rolul său nu este să intervină în munca Guvernului, ci doar să reprezinte ţara şi să medieze între diferitele tabere politice. Exact cum face preşedintele Heinz Fischer în Austria".

 În finalul interviului, premierul Victor Ponta a fost întrebat în legătură cu plagiatul, de ce nu și-a dat demisia după scandal, asemeni ministrului german Guttenberg şi preşedintelui ungar Schmitt. "Deoarece Comisia de Etică a ajuns la concluzia că lucrarea mea a respectat legea. "Este o situaţie diferită. În cazul meu, Comisia a făcut clar faptul că am respectat legislația și standardele din 1999”, a răspuns premierul României, Victor Ponta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel