Ponta: Pierdem anul 2016 pentru că o persoană egocentrică a vrut să aibă "Guvernul Lui"

Fostul premier Victor Ponta atrage atenția asupra faptului că deciziile guvernamentale luate în perioada 2012-2105 "sunt apreciate acum şi pe plan internaţional ca fiind corecte", exprimându-și, totodată, regretul că este "păcat de faptul că pierdem anul 2016 doar pentru ca o persoană egocentrică a vrut să aibă "Guvernul Lui"".

"Mă bucur că politicile guvernamentale din 2012-2105 care au inclus creșterea salariilor (și a pensiilor) plus scăderea TVA (și a CAS, impozit pe dividende etc.), la care s-a adăugat factorul extern al scăderii prețurilor la energie (deci și utilități) sunt apreciate acum și pe plan internațional ca fiind corecte!

Păcat de faptul că pierdem anul 2016 doar pentru ca o persoană egocentrică a vrut să aibă "Guvernul Lui". Dar după alegerile din noiembrie, cu sprijinul votului popular, în România "Meșterul Manole" o să se pună din nou la treabă!

Fostul premier se bucură că deciziile luate în perioada 2012-2015 au fost corecte şi apreciate pe plan internaţional. Victor Ponta subliniază că este "păcat de faptul că pierdem anul 2016 doar pentru ca o persoană egocentrică a vrut să aibă "Guvernul Lui". Dar după alegerile din noiembrie, cu sprijinul votului popular, în România "Meşterul Manole" o să se pună din nou la treabă", a scris, marți, pe pagina sa de socializare, Victor Ponta.

Fostul premier a atașat la postare și un fragment din raportul FMI pentru Europa Centrală și de Sud Est (CESEE), publicat vineri, în care se evidenţiază măsurile economice bune. 

FMI estimează că, după o creștere solidă în 2015, regiunea Europei Centrale și de Sud Est se îndreaptă spre o perioadă turbulentă. O creștere mai redusă în zona euro și SUA, înăsprirea condițiilor financiare globale și slăbiciunile din multe economii emergente creează turbulențe. Cu toate acestea, pe termen scurt, creșterea este preconizată să rămână robustă în majoritatea statelor din CESEE grație unei cereri interne solide.

"În România, se derulează o relansare ciclică, iar creșterea este preconizată să se întărească, sprijinită de majorarea salariilor, prețurile reduse la combustibili și scăderea TVA", se arată în raportul citat.

FMI avertizează, însă, că în pofida unei relansări ciclice creșterea din CESEE rămâne sub nivelul de dinaintea crizei, iar dacă această creștere mai redusă va deveni o normalitate acest lucru va însemna un ritm mai lent de convergență cu Europa avansată.

[citeste si]

De asemenea, FMI recomandă economiilor din CESEE să stimuleze investițiile, pentru aceasta fiind necesară rezolvarea unei serii de chestiuni structurale pentru a stimula investițiile private. "Noi progrese ar putea fi necesare, în special în România și Bulgaria, unde ratele de economisire ale gospodăriilor continuă să fie negative", avertizează FMI.

În consecință, Fondul apreciază că politicile ar trebui să se concentreze pe reformele instituționale ce reduc ineficiențele și cresc randamentele investițiilor și economiilor private.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel