Premierul Victor Ponta a spus, duminică, la Bookfest, într-o discuţie cu unii dintre participanţi, că nu renunţă la aplicarea unei taxe de solidaritate pentru bugetarii cu salarii mari, dar că vor face excepţie de la aceasta profesorii universitari cu venituri lunare de peste 4.500 de lei.
"Nu mai impozitez peste 4.500, la profesori", a spus Ponta, râzând. "În rest, n-o las baltă", a adăugat el.
Victor Ponta a fost întrebat de jurnalişti cât de serios a vorbit atunci când i s-a adresat unuia dintre participanţii la lansarea de carte a lui Henry Kissinger, căruia i-a precizat că profesorii nu vor face obiectul taxei de solidaritate.
"Foarte serios", a replicat Ponta, precizând că este vorba despre profesorii universitari cu venituri de peste 4.500 de lei net în fiecare lună.
Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar, declara, marţi, premierul Victor Ponta.
El amintea că Guvernul USL intenţionează să aplice de anul viitor cote diferenţiate de impozit, în funcţie de nivelul salariilor.
"În plus faţă de acest sistem fiscal, dacă va fi cazul şi dacă se va dovedi o idee bună, în special în zona bugetară, pentru că nu vreau să dăm semnale negative în zona privată care deja a suferit destul de multe în urma crizei, pentru cei care au venituri mari de la buget, de peste 4.500 lei pe lună, acolo poate fi vorba de o taxă de solidaritate. O taxă de 16 plus încă 16 peste ceea ce depăşeşte 1.000 de euro pe lună", spunea Ponta.
Față de decizia premierului, președintele PNL, Crin Antonescu, declara că nu este de acord cu taxa de solidaritate. Liderul PNL susţine că o astfel de taxă nu a fost discutată la nivelul USL şi va trebui analizată. Ponta a spus că vrea o taxă de solidariate prin care salariile bugetarilor care depăşesc 4500 de lei să fie impozitate cu 16%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu