Ponta, replică pentru Băsescu, privind CNE: Cel care vorbeşte a rămas în urmă

Premierul Victor Ponta precizează că chinezii pot produce exact aceeaşi tehnologie care este la centrala nuclearo-electrică (CNE) de la Cernavodă, iar "cel care vorbeşte contrariul a rămas în urmă", în replică la afirmațiile recente ale președintelui Traian Băsescu, potrivit cărora România şi China au tehnologii diferite în domeniu.

"Eu refuz să abandonăm grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă, cum probabil ne sugerează alţii. Povestea aia că chinezii nu pot sper că s-a lămurit, chinezii au tehnologie, au parteneriat cu CANDU din 2009 şi vin săptămâna viitoare, pot să producă exact tehnologia care este la Cernavodă", a declarat Ponta, citează Mediafax.

Potrivit premierului, alte declaraţii contrare acestei idei reprezintă dezinformări, iar "cel care vorbeşte a rămas în urmă".

Referitor la turneul asiatic întreprins recent de premierul Victor Ponta, preşedintele Traian Băsescu a declarat că a fost "catastrofal ca imagine şi eficienţă", iar în legătură cu propunerea avansată chinezilor de a participa la construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, a susținut că prim-ministrul ar fi trebuit să știe înainte că România şi China au tehnologii diferite.

"Te duci în China. «Vrem să ne faceţi reactoare». Măi omule, câtă minte trebuie să-ţi lipsească, ca să nu înţelegi că avem tehnologii diferite? China utilizează uraniu îmbogăţit, iar România utilizează uraniu neîmbogăţit. China dacă ţi le-ar face, deşi nu o să vedem reactoare construite de China în România, dar, prin absurd, să spunem că Ponta a fost atât de convingător, că de mâine năvălesc chinezii şi ne construiesc reactorul 3 şi 4. Suntem dependenţi de importul de combustibil, pentru că România nu produce uraniu îmbogăţit, iar a produce uraniu îmbogăţit e o poveste întreagă. 20 de ani de acum înainte, dacă am începe azi, probabil am ajunge să-l producem", a argumentat Băsescu.

Anterior, premierul Ponta anunţase că reprezentanţi ai companiei China Nuclear Electric vor veni la Bucureşti în luna iulie pentru a discuta cu Guvernul detalii concrete despre o eventuală implicare în construcţia unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice din Cernavodă.

Construcția celor cinci reactoare tip CANDU 600 de la Cernavodă au fost prevăzute în planul inițial al centralei, ce datează de la începutul anilor 1980. Deși construcţia a fost începută simultan la cele cinci unităţi, strategia a fost schimbată la începutul anilor '90 pentru ca unităţile să se finalizeze pe rând. Finalizată în 1996, Unitatea 1 are o putere electrica instalată de 706 MW și produce anual circa 5 TWh, în timp ce Unitatea 2 a intrat în exploatare comercială în 2007.

Pentru Unitatea 3 de la CNE Cernavodă, lucrările de construcţii civile nucleare şi cele clasice sunt realizate în proporţie de 52%, în prezent, iar lucrările de construcţii hidrotehnice, alimentări cu apă şi canalizare, în proporţie de 49%. Pentru Unitatea 4, construcţiile civile sunt realizate în proporţie de doar 15%.

Potrivit studiului comandat de Comisia Naţională de Prognoză şi prezentat recent, punerea în funcţiune a reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă este incertă înainte de anul 2020, din cauza neclarităţilor legate de capacitatea României de a finanţa investiţia şi structura acţionariatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel