Traian Băsescu va merge la summit-ul UE din 22 - 23 noiembrie, de la Bruxelles unde ar trebui să fie aprobat bugetul multianual al Uniunii pentru 2014-2020. Victor Ponta a declarat că i-a prezentat președintelui Băsescu poziția Guvernului referitoare la propunerea președintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, de a reduce sumele alocate bugetului UE pentru perioada 2014-2020. Potrivit premierului, România este dispusă să se folosească de dreptul de veto în cazul în care propunerea președintelui CE se va menține într-o formulă finală.
Poziţia României la summit va fi aceasta: este inacceptabil să-i fie reduse fondurile, iar opoziţia sa va merge până la exprimarea dreptului de veto, a anunţat premierul român. În timp ce liderii români îşi disputau mandatul de reprezentare, de la Bruxelles veneau veşti cât se poate de teribile pentru alocările viitoare ale ţării, a declarat Victor Ponta.
Propunerea preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, de reducere a bugetului Uniunii cu 75 mld. euro (din bugetul de 1.033 mld. euro propus de Comisia Europană) este inacceptabilă, a anunţat Ponta, care a arătat că mandatul României la summit (care va fi reprezentată, aşadar, de şeful statului) va fi de a se opune până la a-şi exprima dreptul de veto. În acest sens, propunerea CE nu poate fi adoptată, deoarece toate măsurilor la nivelul CE nu se poate face numai în unanimitate. Acum rămâne de văzut și poziția președintelui Traian Băsescu în fața partenerilor săi europeni, care l-au repus în fotoliul de la Cotroceni după referendumul din iulie.
Două sunt ţintele României, spune Victor Ponta. Pe Planul Agricol Comun (PAC) fermierii Români să ajungă să primească în 2020 aceleaşi sume la hectar ca şi fermierii vest-europeni, iar pe fondurile de coeziune (pentru care se califică toate regiunile României cu excepţia regiunii Bucureşti - Ilfov) să primească mult mai mulţi bani decât în exerciţiul financiar 2007-2023.
Or, ultima propunere avansată de Rompuy loveşte chiar în nucleul acestor două ţinte. "Din punctul de vedere al României scăderea fondurilor la PAC la care se adaugă criterii noi defavorabile României este o propunere inacceptabilă. Poziţia României este nenegociabilă şi va merge până la exprimarea dreptului de veto", a arătat premierul român.
Miercuri preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a prezentat Comisiei Europene o nouă propunere de reducere a bugetului stabilit, în ultimul draft al executivului european la 1.033 mld. euro.
Reducerea ar urma să fie de 75 mld. euro, cu mult peste propunerea preşedinţiei cipriote a UE - 50 mld. euro. Tăierile vor fi operate în sumele destinate coeziunii (29,5 mld. euro, din ceea ce prevăzuse Comisia, în total 340 mld. euro, adică un procent de 9%), exact din banii pe care îi primesc ţările mai sărace între care şi România.
De asemenea, România ar mai pierde și alte sume din partea CE. O propunere prevede ca ţările care în exerciţiu financiar 2007-2013 nu au o absorbţie de 60% din fonduri nu vor primi o majorare mai mare de 15% în exerciţiul financiar viitor. Or, România are, în acest moment, o rată de absorbţie de 9,7%, iar ministrul afacerilor europene Leonard Orban apreciază că aceasta ar creşte până la finele exerciţiului financiar la 50%. Şi aceasta este o propunere "inacceptabilă" pentru România.
Plăţile directe la hectar vor fi şi ele reduse, iar fermierii din noile state membre (deci şi din România) vor primi aceeaşi sumă pentru hectar ca şi cei din vest abia în 2020, ceea ce, iarăşi, va fi respins de România, după cum a arătat premierul român.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu