Ponta: Vreau Oltchim-ul meu cu gaze ieftine...de șist

gazemareaneagra
gazemareaneagra

Publicitate

Negocierile cu Foto: Jurnalul[/caption]

România întreprinde eforturi în încercarea de a găsi noi surse de energie, atât pentru a-şi reduce dependenţa de importurile de gaze rusești, cât și pentru a compensa declinul natural al producţiei interne de hidrocarburi din surse tradiţionale. În acest context, gazele de șist descoperite în platforma Mării Negre reprezintă o zonă de interes pentru Guvern, dar și pentru companiile petroliere ce pot obține licență de exploatare. Pe lângă resursele potenţiale care ar putea fi exploatate în viitor de OMV Petrom şi Exxon Mobil în Marea Neagră, Chevron a obţinut anul trecut licenţe de explorare a gazelor de şist. La momentul acesta, Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa.

Referitor la acest subiect, premierul a explicat că își dorește ca România să aiba un anume grad de competitivitate la nivel european: "dacă mâine dăm voie să facă explorări pentru gaze de şist şi se găsesc, cel mai devreme peste cinci ani iese primul metru cub. Polonia foloseşte gaze de şist cu 80 dolari/1000 metri cubi, noi importăm de la Gazprom cu 450 şi eu vreau Oltchim-ul meu cu 450 de dolari/1000 de metri cubi să fie competitiv cu firma din Polonia cu 80". Victor Ponta a adăugat, în declarațiile date la Realitatea TV, că America (Chevron este grup petrolier american) a devenit din importator un exportator de gaze, folosind gazele de şist. Astfel, dacă România va exploata gazele de șist, cel mai mult de pierdut are Gazprom-ul.

Metoda de extracţie a gazelor de șist este fracturarea hidraulică și a generat numeroase controverse şi proteste în România, întrucât studiile au arătat că fracking-ul poate polua pânza freatică. Guvernul Ponta a impus, după învestirea din mai, un moratoriu pe extracţia de gaze de şist până la finalizarea studiilor europene privind impactul fracturării hidraulice asupra mediului. În iunie, premierul declara că Guvernul vrea să amâne deciziile privind gazele de șist până după alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel