Ponturi pentru asigurarea unei pensii decente

Ponturi pentru asigurarea unei pensii decente / Foto: Pixabay, de Alexas_Fotos
Ponturi pentru asigurarea unei pensii decente / Foto: Pixabay, de Alexas_Fotos

În articol găsești mai multe scenarii pentru asigurarea unei pensii decente.

În cadrul unui studiu, specialiștii au analizat mai multe scenarii pentru asigurarea unei pensii decente, de 75% din venit, fără majorarea contribuțiilor.

În urma analizei s-a constatat că în cazul menținerii condiţiilor actuale, cumulând veniturile din Pilon I şi Pilon II (presupunând distribuirea sumelor din Pilon II în rate egale lunare timp de 10 ani) nu se realizează obiectivul de înlocuire de 75% din salariul net de la pensionare cu pensia. Rata de înlocuire realizată de cei doi piloni de pensie publică este de 65%, reiese dintr-o analiză CFA România, scrie Ziarul de Iași.

Astfel, potrivit analizei, nivelul de 75% s-ar putea obţine cu suportarea diferenţelor din alte surse de finanţare ale bugetului de stat, suplimentar celor din bugetul asigurărilor sociale. În această situaţie, de la un deficit al bugetului asigurărilor sociale de aproximativ 1% din PIB cât avem în prezent, deficitul bugetului se cvadruplează, atingând valori de peste 4% din PIB.

O astfel de creştere este nesustenabilă, avertizează specialiştii, întrucât: fie costul finanţării va fi unul împovărător sau chiar prohibitiv ,fie vor creşte alte impozite şi taxe care să finanţeze acest deficit, fie vom renunţa la investiţii în alte domenii, precum infrastructură, educaţie şi investiţii în general, ceea ce ar avea un efect puternic negativ asupra populației pe termen lung.

Scenariul pensiei decente, finanțată de creșterea contribuțiilor de asigurări sociale

În acest scenariu, pensia decentă atinge, de asemenea, nivelul dorit (de 75% din venitul mediu, care în 2056 ar însemna 7.300 de lei), însă, pentru a diminua presiunea asupra bugetului asigurărilor sociale, contribuţia de asigurări sociale creşte de la 25% cât este în prezent, la 30%.

”Chiar şi în această situaţie, în care statul convinge contributorul să facă acest efort pe perioada vieţii active de a plăti contribuţii la un nivel de 30% din salariul brut în schimbul creşterii pensiei până la nivelul identificat de respondenţii la acest sondaj ca fiind unul “decent”, deficitul bugetului asigurărilor sociale tot poate să depăşească 3% din PIB, iar efortul bugetar rămâne unul semnificativ şi nesustenabil”, se arată în studiu.

Scenariul creșterii contribuției la Pilonul II la 6.5%

”Conform calculelor noastre, este nevoie o creștere a contribuției la Pilonul II de pensii de mai puțin de 3 puncte procentuale, pentru a asigura o pensie decentă, fără împovărarea semnificativă a bugetului asigurărilor sociale”, susțin specialiștii.

În cadrul acestui scenariu, contribuțiile totale rămân 25%, dar 6,5% merg în Pilonul II, către bugetul de stat rămânând diferența (18,5%).

Specialiștii au analizat și alte scenarii precum: scenariul creșterii contribuției la Pilonul II la 6.5%, cel al creșterii stagiului de cotizare, dar și cel al creșterii graduale a contribuției la pensiile private, scrie cursdeguvernare.ro.

Cea mai mare pensie din Vaslui este de 27.825 lei. Cine o primește

Cea mai mare pensie din județul Vaslui, de 27.825 de lei, este de peste 20 de ori mai mare decât pensia medie pe județ, respectiv 1.314 lei, scrie Vremea Nouă. Pensia uriașă este încasată de un fost judecător.

Potrivit Casei Județene de Pensii Vaslui, la nivelul județului Vaslui sunt 103 beneficiari de pensii de serviciu, cei mai mulți fiind foști procurori și judecători. Printre beneficiarii pensiilor de serviciu plătite de Casa Județeană de Pensii Vaslui se numără nu doar foști magistrați, ci și foști grefieri, foști aviatori și foști angajați ai Curții de Conturi.

În România, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei, iar pentru bărbați 65 de ani însă categoriile de angajați menționate mai sus se pensionează la o vârstă mult mai mică. Dintre beneficiarii de pensii speciale din județul Vaslui, 54 sunt pensionari din categoria magistraților, cu o pensie medie de 18.629 lei, 40 de foști grefieri, grefieri statisticieni, grefieri documentariști, grefieri arhivari, grefieri registratori și specialiști IT, cu o pensie medie de 4.477 lei, șase foști angajați ai Curții de Conturi, cu o pensie medie de 8.450 lei și trei foști aviatori, cu o pensie medie de 11.750 lei. Sursa citată menționează că numărul vasluienilor care încasează sume considerabile odată cu pensionarea este însă mult mai mare, deoarece din categoria pensiilor speciale fac parte și pensiile militare, dar aceste date nu au fost luate în calcul în cazul analizei deoarece sunt gestionate de Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne și Serviciul Român de Informații. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel