Populația din UAT Fetești, evacuată în urma unui exercițiu privind urgențele nucleare

FOTO: Facebook @IGSU
FOTO: Facebook @IGSU

Exercițiu național privind producerea unei urgențe nucleare/radiologice ”Valahia 2023” desfășurat la UAT Fetești.

În aceste zile (3-5 octombrie) se desfășoară exercițiul național privind producerea unei urgențe nucleare/radiologice ”Valahia 2023”, care face parte din proiectul Norway Grants - ”Îmbunătățirea securității și siguranței nucleare în România - Creșterea rezilienței la dezastre și a pregătirii pentru răspunsul la evenimente nucleare și radiologice”, exercițiul finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian.

”În a doua zi a exercițiului național Valahia 2023, conform scenariului, la nivelul UAT Fetești au fost operaționalizate Punctul Operativ Avansat și Baza de Operații.

A fost simulată evacuarea populației din localitățile Cernavoda, Ștefan cel Mare și Saligny, iar cu sprijinul voluntarilor Crucii Roșii și a voluntarilor din cadrul programului Salvator din pasiune, aceștia au fost luați în evidență și cazați, conform scenariului exercițiului.

Totodată, la baza de operații Fetești au ajuns și 9 echipe internaționale (61 forțe de intervenție și 13 mijloace tehnice), urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Echipele internaționale au primit misiuni de monitorizare a degajării materialului contaminat.

Conform scenariului, au continuat acțiunile de evacuare a populației, acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență, respectiv continuarea activităților de cercetare CBRN, decontaminare personal și tehnica aferentă”, se arată într-un comunicat al IGSU, postat pe Facebook.

Exercițiul de astăzi a fost organizat de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU)/ Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN)/CNE Cernavodă, precum și cu alte organizații naționale implicate în răspunsul la urgență, cu suportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA) și al Autorității pentru Radioprotecție din Norvegia (DSA).

Citește și: SMURD trece Prutul. Serviciul de urgență al României va opera și pe teritoriul Republicii Moldova

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel