Țara noastră îmbătrânește, iar acest lucru a fost confirmat oficial de ultimele studii legate de natalitate.
Populația României este tot mai îmbătrânită. Conform reprezentanților Institutului Național de Statistică, anul ce tocmai s-a încheiat, 2022, ar putea să atingă un record negativ istoric, cu cei mai puțini copii veniți pe lume, anunță ProTV.
Femeile care au cetățenia română și care încă mai locuiesc în țară, fie nu vor să devină mame din cauza faptului că țin mai mult la carieră, fie că nu sunt sprijinite de medici și de legislație. Spre exemplu, o femeie gravidă în România nu are parte nici măcar de 50% din beneficiile de care se bucură o gravidă din alte țări, precum Franța, Germania, Spania, etc.
Conform datelor publicate de reprezentanții Institutului Național de Statistică, cele mai multe nașteri au fost raportate în țara noastră în 1967, când au venit pe lume peste 527.000 de copii. De atunci, lucrurile au mers doar în jos. Spre exemplu, în anul 1990 a fost înregistrată o scădere bruscă, iar în 2022 sunt șanse mari să avem un nou record negativ, dacă ținem cont de faptul că în primele 11 luni au fost înregistrate cu peste 10.000 de nașteri mai puține decât în aceeași perioadă din 2021, când oricum a fost un an cu natalitate scăzută. „Un dezavantaj cert este că populația României scăzând, importanța noastră ca stat în Europa, implicit scade. Scăzând natalitatea scade populația, scade potențialul de forță de muncă și dacă adăugăm și migrația”, a spus Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică.
În anul 2021, în patru țări din spațiul european, în care există comunități de români s-au născut 45.000 de copii, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Numărul românilor ar putea fi și mai mare atunci când vine vorba despre acest context, asta deoarece mulți dintre ei primesc direct altă cetățenie atunci când vin pe lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News