Populaţia Spaniei a scăzut pentru prima dată în ultimii 5 ani. Pe primul loc dintre străinii care au ales să se întoarcă în ţările lor sunt românii.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, populaţia Spaniei s-a redus cu 72 de mii de persoane, potrivit Știrile TVR. În pandemie au fost mai puţine naşteri şi multe decese, iar pierderea locurilor de muncă i-a determinat pe imigranţi să se întoarcă acasă.
Peste 27.000 de români au plecat din Spania într-un singur an, numărul românilor scăzând cu 18 mii. La începutul pandemiei, s-au pierdut aproape un milion de locuri de muncă, cele mai afectate fiind femeile. Românii rămaşi fără slujbe au cerut ajutorul asociaţiilor.
"În ultimul an foarte multe mămici au cerut informaţii pe grup despre firmele de transport pentru că multe au rămas fără loc de muncă şi au decis să se întoarcă în ţară", spune Nicoleta Stoichiţă, psiholog şi administratorul celui mai mare grup de mămici din Valencia, pe rețelele sociale, unde româncele cer sprijin.
Măsurile economice din ţările de origine i-au determinat pe italieni şi britanici să emigreze în Spania într-un număr mai mare ca în anii anteriori. În total, populaţia Spaniei numără acum 47, 39 milioane de persoane, dintre care rezidenţi români au rămas 639.426.
În schimb, tot mai mulţi africani traversează Mediterana, spre ţărmul spaniol. În ultimii doi ani, transporturile de imigranţi au copleșit deseori facilitățile de primire, iar în 2021, în premieră, trei din primele cinci naționalități care solicită azil sunt africanem, potrivit observatornews.ro. Din Insulele Canare, mulţi dintre ei ajung în marile oraşe spaniole, unde lucrează la negru şi suportă condiţii grele de viaţă. Asta pentru că, în mod normal, durează trei ani pentru a obține un permis de muncă.
Numărul românilor din Spania, la sfârșitul anului 2020, a fost de 1.079.726 de persoane, cei mai numeroși rezidenți străini din această țară, din totalul de 5.800.468, potrivit datelor oficiale prezentate de Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației. Populația Spaniei era estimată la 1 iulie 2020 la 47.351.567 de către Institutul Național de Statistică. Pe locul 2 se situează marocanii cu 811.530, iar pe locul al treilea britanicii cu 381.448 persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News