Populație secretă de balene, descoperită de detectoarele de bombe nucleare

Populație secretă de balene, descoperită întâmplător de detectoarele de bombe nucleare / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Populație secretă de balene, descoperită întâmplător de detectoarele de bombe nucleare / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Oamenii de știință au descoperit o populație complet nouă de balene albastre pigmeu în Oceanul Indian.

Cercetătorii au descoperit populația de balene după ce au analizat datele acustice colectate de o rețea subacvativă pentru detectarea bombelor nucleare. Datele au dezvăluit un sunet unic pe care oamenii de știință nu l-au mai auzit până acum.

Noua populație de balene albastre pigmeu (Balaenoptera musculus brevicauda) - o subspecie mai mică de balenă albastră care atinge o lungime maximă de 24 de metri - este acum numită populație Chagos, după un grup de insule din Oceanul Indian, în apropiere de locul în care trăiesc.

„Încă descoperim populațiile dispărute ale celui mai mare animal care a trăit vreodată”, a declarat pentru Live Science autorul principal Tracey Rogers, ecolog marin la Universitatea New South Wales (UNSW) din Australia. „Este o dovadă a dificultății de a studia viața în ocean”, a continuat acesta.

Descoperite cu detectoarele de bombe nucleare

"De obicei, balenele albastre sunt greu de găsit", a declarat pentru Live Science autorul principal Emmanuelle Leroy, coleg postdoctoral la UNSW. „Au fost aduse la limita dispariției prin vânătoarea industrială de balene și se recuperează foarte încet”.

În prezent, există aproximativ 5.000 până la 10.000 de balene albastre în emisfera sudică, în comparație cu populația care trăia înainte de vânătoare, aproximativ 350.000, potrivit Centrului pentru Diversitate Biologică. Puținele exemplare care au rămas sunt adesea solitare și sunt răspândite în zone geografice mari, făcându-le greu de detectat.

Echipa s-a orientat către detectoarele de bombe nucleare subacvatice care aparțin Organizației Tratatului de Interzicere a Testelor Nucleare Comprehensive (CTBTO) - un grup internațional care folosește o rețea globală de relee acustice subacvatice pentru a detecta testele ilegale de bombe nucleare în oceane. Acest lucru a oferit cercetătorilor acces la un set de date pe termen lung de zgomote în Oceanul Indian și, astfel, au detectat populația de balene, informează LiveScience.

Lupta dintre o balenă și 15 orci, surprinsă în premieră

Zeci de turiști aflați pe o balenieră, în apele Australiei de Vest, au fost martori la un atac de patru ore asupra unei balene cu cocoașă început inițial de două bande de balene ucigașe (în total circa 15 orci), informează Descoperă.

Balena cu cocoașă atacată avea aproximativ 2-3 ani, iar șansele să fie ucisă erau foarte ridicate

„Știam că suntem martori la ceva semnificativ. Orcile se aflau în modul de atac complet, iar balena cu cocoașă încerca cu disperare să se protejeze”, a declarat Gemma Sharp, coproprietarul Whale Watcher Australia (vezi imaginile AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel