Printre tradițiile și obiceiurile de Crăciun se numără și tăierea porcului. Nici incidentele nu lipsesc anul acesta. Câțiva localnici din Brașov au sunat la 112, după ce vecinul lor a decis să sacrifice animalul în casă.
A început deja perioada în care oamenii se pregătesc de tăierea porcului. Unii au și făcut-o deja, ținând cont mai mult sau mai puțin de reguli. Spre exemplu, zilele trecute, în Târgu Jiu, o familie a fost amendată pentru că a sacrificat porcul în stradă.
"La polul opus" se află un cetățean din Brașov care, din cauza frigului, a decis să sacrifice animalul în casă. Zgomotele și petele de sânge i-au speriat pe vecini. Aceștia s-au gândit imediat la o crimă și au sunat la numărul unic de urgență 112.
Bărbatul nu a fost sancționat de către oamenii legii, potrivit bizbrasov.ro.
- Înainte de toate, porcul trebuie să fie consultat de un medic veterinar. Acesta va stabili dacă animalul este sau nu sănătos.
- Sacrificarea porcului se face doar prin asomare.
- Carnea ar trebui analizată pentru că poate da trichineloză, o bacterie extrem de periculoasă, recomandă Direcția Sanitar Veterinară.
Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscați să îmbolnăviți alți oameni sau animale. În plus, răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte cu amenzi de până la 40.000 de lei, conform Observator.
Data de 20 decembrie este cunoscută în popor ca fiind ziua de Ignat. În ziua de Ignat, pe 20 decembrie, se taie porcul atât în mediul rural cât și în cel urban.
De această zi se leagă foarte multe tradiții și superstiții. Se spune că la tăierea porcului nu trebuie să asiste oamenii miloși, pentru că porcul va pieri în chinuri, iar carnea lui nu va mai fi bună.
Oamenii de la sate obișnuiau să spună că porcul care este tăiat după 20 decembrie va slăbi, iar carnea lui nu va mai fi atât de fragedă. Conform tradiției, pentru a avea parte de noroc, belșug și sănătate, oamenii ar trebui să sacrifice porcul doar pe 20 decembrie, în ziua de Ignat.
În prezent, momentul sacrificării porcului a devenit un prilej de reunire a familiei. De obicei, mai ales la sat, la acest eveniment participă toţi membrii familiei şi el este pregătit în cele mai mici amănunte. Cu o seară înainte, oamenii de la sat pregătesc mai multe cuţite bine ascuţite, o butelie de gaz sau paie - pentru pârlit, dar şi vasele în care vor pune carne, slănină şi şoric.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News