Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat într-o intervenție televizată că Ucraina a încheiat contracte de livrare de armament, inclusiv letal, cu 11 state ale Uniunii Europene, fără a dezvălui numele acestora.
Administrația prezidențială de la Kiev, citând un interviu acordat de Poroșenko pentru canalul "1+1", transmite că Ucraina a parafat contracte cu mai multe state UE privind livrarea de armament, amintind că embargoul impus de UE pentru vânzarea de armament Kievului a fost abolit.
Poroșenko s-a arătat încrezător că SUA și UE vor ajuta Ucraina cu arme dacă va face o solicitare în acest sens.
"Dacă va fi o nouă rundă de agresiuni împotriva Ucrainei, pot să vă spun sigur că vom primi imediat atât arme letale cât și un nou val de sancțiuni împotriva agresorului. Vom acționa ferm și de manieră coordonată", a mai declarat Poroșenko, potrivit Russia Today.
Între timp, șeful autoproclamatei Republici Populare a Donețkului, Igor Plotnitsky, spune că nu înțelege de ce Kievul cumpără arme dacă susține că vrea pace în Estul Ucrainei.
Ce va face Obama
Majoritatea Congresului american, dar și oficiali ai Departamentului de stat, precum Victoria Nuland, optează pentru livrarea de arme letale Ucrainei, însă președintele Barack Obama refuză deocamdată să dea ordinul.
În schimb, Statele Unite ale Americii vor livra Ucrainei mai mult ajutor non-letal, constând în vehicule militare Humvee și drone, după cum i-a transmis vicepreședintele american Joe Biden lui Petro Poroșenko, liderul de la Kiev, în cadrul unei conversații telefonice. (mai multe AICI)
Din declarațiile publice, se poate bănui care sunt câteva dintre cele 11 țări UE dispuse să ofere armament Ucrainei. Ministrul de Externe al Lituaniei a pledat nu doar o dată pentru ajutor militar oferit Ucrainei și nu ar fi deloc de mirare dacă Polonia, de exemplu le-ar vinde arme ucrainenilor. De altfel, Varșovia și Londra au anunțat deja că vor trimite personal militar necombatant în Ucraina pentru a antrena trupele Kievului.
România, între cele 11 state?
"Livrările de armament niciodată nu au pacificat zone conflictuale, livările de armament întotdeauna duc la o amplificare a conflictului", declara Iohannis la 20 februarie, subliniind însă că trebuie lăsat "un spaţiu de manevră dacă situaţia se schimbă în mult mai rău".
Într-un interviu acordat săptămâna aceasta presei din Polonia, președintele român Klaus Iohannis a reiterat opinia sa că în Ucraina trebuie căutată o cale diplomatică, arătând că este prematur să să vorbească despre soluții militare.
"Când vine vorba de echipament militar și arme, cred că în prezent trebuie să ne focalizăm pe eforturile diplomatice. Dar trebuie să luăm în calcul diferite posibilități dacă situația se deteriorează", a afirmat șeful statului", a declarat Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu