Susținătorii lui Traian Băsescu îi cer președintelui să ia atitudine în fața ”imixtiunii în Justiție” a premierului Victor Ponta, în cazul elevilor de la Liceul Bolintineanu. În acest timp, reformiștii din PDL, loiali urmăritori ai liniei cotroceniste, îl reclamă la CSM pe prim-ministru, cerând o poziție din partea Inspecției Judiciare. La nivel de capital politic, PDL a pierdut în fața USL. Democrat-liberalii au abordat chestiunea într-un spirit pur politicianist, iar premierul a oprit un abuz făcut liceenilor din sectorul 5. ”Portocalii” țintesc acum spre pătarea MCV-ului, încercând să-i impute premierului că a protejat un sistem corupt, cel al șpăgii din sistemul educațional.
Democrat-liberalul Cezar Preda, de exemplu, este surprins de pasivitatea președintelui în fața ”derapajului și violării justiției românești de către Victor Ponta.
”Pasivitatea” președintelui este pusă de alții pe seama Pactului de Coabitare, proaspăt sfințit prin legea achizițiilor publice. ”Apropo: Băsescu ce mai face? Când Ponta a uşchit-o în vilegiatură prin Orient cu namila de avion, Băsescu a sărit ca un uliu: praf l-a făcut! (...) Acum, când scandalul e într-adevăr cât casa, Băsescu tace mâlc. Poate că e prevăzător. Poate că nu vrea să strice o aşa frumoasă relaţie, cu îmbucurătoare perspective, tocmai acum, când a promulgat eliminarea licitaţiilor”, scrie Adrian Pătrușcă pentru Evz.
Prin cine vorbește Băsescu atunci când tace
Cristian Preda, Monica Macovei, Ionuț Popescu, Sever Voinescu și Adrian Papahagi au trimis, luni, o scrisoare CSM-ului, prin care solicită sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la declarațiile lui Ponta referitoare la ancheta de la Liceul Bolintineanu. Reformiștii din PDL încearcă să-l faulteze pe Victor Ponta pe terenul european, acuzându-l de imixtiune în justiție și protejarea unei rețele de corupție din licee, pentru a-i pune în cârcă un eventual raport MCV negativ.
Pîrvulescu: Se încearcă schimbarea raportului de forțe
”Probabil că ei (susținătorii președintelui - n.r) consideră că această intervenție ar putea conta în schimbarea raportului de forțe dintre susținătorii președintelui și inamicii săi. Suntem cu un an înaintea alegerilor prezidențiale, subiectele de genul acesta au audiențe maxime, foarte sensibile. Când PDL se afla la putere, bacalaureatul a fost un subiect controversat, care probabil a contat în scorul pe care l-au obținut, deși eu consider în continuare că votul a fost un vot-sancțiune pentru măsurile economice și sociale. Un astfel de moment, corelat cu cel legat de modificarea Constituției și cel al amânării referendumului pentru modificarea Constituției, poate constitui o serie de avantaje”, a declarat pentru DeCe News politologul Cristian Pîrvulescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News