Află în articol care este portofoliul de comisar european dorit de Grecia.
Grecia dorește ca viitorul său comisar european să se ocupe de politica economică regională a UE - și este încrezătoare că va obține acest lucru.
Funcția, cunoscută în jargonul UE drept politica de „coeziune”, va fi una dintre cele mai importante din viitoarea Comisie Europeană deoarece următorul buget pe șapte ani al blocului urmează să fie discutat și este posibil să zdruncine modul în care Bruxelles-ul își distribuie fondurile către zonele mai sărace.
„Portofoliul coeziunii este cel mai probabil să fie obținut de Grecia și principalul pe care țara îl vizează”, a declarat un înalt oficial grec, sub protecția anonimatului, pentru POLITICO.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a făcut cunoscut faptul că Grecia se așteaptă la un portofoliu important, mai ales că a jucat un rol semnificativ în sprijinirea președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru a obține un al doilea mandat.
Grecia l-a nominalizat pe Apostolos Tzitzikostas, guvernatorul regiunii grecești Macedonia Centrală, drept viitorul său comisar european. La fel ca toți candidații propuși de fiecare guvern național, acesta mai are nevoie de aprobarea Ursulei von der Leyen și a Parlamentului European, iar von der Leyen trebuie să decidă ce rol își asumă fiecare comisar.
Potrivit presei italiene, Tzitzikostas ar putea intra în competiție cu italianul Raffaele Fitto, cel mai probabil ales pentru funcția de comisar european, care vizează, de asemenea, unul dintre portofoliile economice, inclusiv cel al coeziunii.
Potrivit oficialului grec, Grecia consideră că Tzitzikostas ar fi candidatul ideal pentru funcția de coeziune datorită supravegherii fondurilor de coeziune în ultimii 10 ani în calitate de guvernator regional și a relațiilor sale cu politicieni similari din întreaga Europă. Din 2020 până în 2022, a fost președinte al Comitetului Regiunilor al UE, un organism de la Bruxelles care reprezintă administrațiile locale.
„El are, de asemenea, o înțelegere a schimbărilor care trebuie făcute pentru a face politica de coeziune mai eficientă și cunoaște avantajele și dezavantajele sistemului și procedurilor actuale”, a adăugat oficialul.
Comisia are în vedere legarea finanțării coeziunii de îndeplinirea reformelor interne în următorul buget al UE, care va intra în vigoare în 2028. Aceste planuri au tras un semnal de alarmă în rândul regiunilor care se tem că vor fi marginalizate de capitalele naționale în ceea ce privește modul în care sunt cheltuiți acești bani. Având în vedere originea sa, regiunile l-ar putea vedea pe Tzitzikostas ca pe un aliat politic în noua Comisie.
Până în prezent, cea mai mare parte a fondurilor de coeziune, în valoare de 392 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 și menite să contribuie la stimularea creșterii în regiunile mai sărace ale Europei, a fost plătită în conformitate cu criterii convenite, mai degrabă decât ca un stimulent pentru îndeplinirea obiectivelor. Însă, în curând, țările ar putea fi nevoite să îndeplinească obiective în schimbul părții lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu