Restauratorii de artă francezi şi olandezi au dezvăluit luni la Amsterdam rezultatul unui proiect laborios, ce a durat 18 luni şi care a vizat restaurarea unui portret dublu realizat de pictorul olandez Rembrandt, informează AFP.
Publicitate
Datând din 1634, cele două tablouri, ce prezintă un cuplu de nobili olandezi bogaţi, purtând ţinute negre decorate cu dantelă, au fost cumpărate în comun în 2015 de Franţa şi Olanda cu 160 de milioane de euro, stabilind astfel o premieră în Europa în privinţa achiziţiilor de artă făcute de două state.
Pe parcursul acestui proiect de restaurare a celor două pânze, ce a durat un an şi jumătate, echipele de la Muzeul Luvru din Paris şi de la Rijksmuseum din Amsterdam au studiat picturile înainte de a înlătura cu meticulozitate cel puţin şase straturi vechi de lac.
Graţie unor tehnici foarte sofisticate, precum scanarea cu raze ultraviolete şi raze X, restauratorii au descoperit că cei doi îndrăgostiţi apăreau în trecut pe aceeaşi pânză. Specialiştii credeau că tabloul a fost împărţit în două fragmente înainte de a fi pictat.
Marten Soolmans, de 20 de ani, şi Oopjen Coppit, de 22 de ani, au fost reprezentaţi pe o pânză cu înălţimea de peste doi metri, un privilegiu de obicei rezervat nobilimii şi suveranilor.
Căsătorit de un an, acel fiu al unui comerciant din Anvers ţine în mâna stângă o mănuşă din piele. Soţia lui, cu silueta rotunjită de sarcină, întrucât era însărcinată cu primul lor copil, "Mona Lisa Olandei", după cum a fost numită de eminentul critic de artă francez Theophile Thore, ţine în mâinile sale un evantai din pene negre şi patru şiraguri de perle.
Tablourile "au fost fără niciun dubiu pictate în întregime de Rembrandt, până în cele mai mici detalii", a subliniat directorul general de la Rijksmuseum, Taco Dibbits, într-o conferinţă de presă.
Aflate în posesia unor colecţionari privaţi timp de aproape patru secole, cele două opere de artă reprezintă singurele portrete în picioare ale unui cuplu căsătorit realizate vreodată de Rembrandt, a precizat directorul muzeului olandez.
Expuse în trecut într-o cameră, tablourile, aflate anterior în posesia ramurii franceze a familiei Rothschild din 1877, au fost prezentate o singură dată în public, în 1956, înainte de a fi expuse la Muzeul Luvru din Paris în martie 2016.
În urma restaurării, tablourile vor putea fi vizitate la Rijksmuseum începând din 6 martie în cadrul unei expoziţii intitulate "Înalta societate", înainte de a fi din nou prezentate la Muzeul Luvru.
Operele de artă vor fi expuse apoi în mod alternativ la Rijksmuseum şi Luvru, pentru perioade mai întâi de cinci ani şi, apoi, de opt ani. Această alternanţă este însoţită de interdicţia de fi împrumutate în afara celor două instituţii muzeale.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu