O competiție de fotografie dedicată oamenilor de știință și-a declarat câștigător un fung zombie.
Publicitate
Competiția a atras înscrieri de la ecologiști și biologi evoluționisti din întreaga lume dornici să-și folosească creativitatea pentru a evidenția minunea naturii, provocările cu care se confruntă planeta noastră și cercetările lor. BMC Ecology and Evolution a invitat pe oricine afiliat unei instituții de cercetare să se prezinte la una dintre următoarele patru categorii: „Relații în natură”, „Biodiversitate amenințată”, „Viața aproape” și „Cercetarea în acțiune”.
Câștigătorul competiției surprinde ceva de genul științifico-fantastic: corpul fructifer al unei ciuperci parazite care erupe din corpul unei muște. Roberto García-Roa, biolog evoluționist și fotograf de conservare afiliat cu Universitatea din Valencia (Spania) și Universitatea Lund (Suedia), a surprins această imagine tulburătoare în jungla peruană din Tambopata. Roberto explică că „sporii așa-numitei ciuperci „Zombie” (de exemplu, genul Ophiocordyceps) infectează artropodele prin infiltrarea în exoscheletul și în mintea lor.
Ca rezultat, gazdele parazitate sunt forțate să migreze într-o locație mai favorabilă pentru creșterea ciupercii, transmite blogul BMC. Aici, ei așteaptă moartea, moment în care ciuperca se hrănește cu gazda pentru a produce corpuri fructifere pline de spori care vor fi aruncați pentru a infecta mai multe victime, o cucerire modelată de mii de ani de evoluție.” Christy Anna Hipsley, membru senior al Consiliului de redacție, comentează că această imagine care înfățișează o interacțiune parazit-gazdă „are o profunzime și o compoziție care transmite viața și moartea simultan – o aventură care transcende timpul, spațiul și chiar speciile. Moartea muștei dă viață ciupercii”.
Printre alte imagini câștigătoare s-a numărat și imaginea fotografului american Brandon André Güell cu embrioni de broaște alunecătoare care se dezvoltă în ouăle lor în peninsula Osa, în Costa Rica, în timpul unui eveniment de reproducere exploziv în urma unei furtuni de ploaie. Competiția a fost creată pentru a oferi ecologiștilor și biologilor evoluționiști oportunitatea de a-și celebra cercetările în mod creativ pentru a sublinia nevoia de a proteja natura, au spus organizatorii, conform CNN.
O bacterie recent descoperită, care este suficient de mare pentru a fi vizibilă cu ochiul liber și seamănă cu forma și dimensiunea unui fir de păr, a fost găsită în Guadelupa, în Antilele Mici, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science. Thiomargarita magnifica, o referință la dimensiunea sa excepțională -- are o lungime medie a celulei mai mare de 9.000 de micrometri, adică aproape 1 centimetru în lungime. Celulele majorității speciilor bacteriene au o lungime de aproximativ 2 micrometri, deși cele mai mari pot ajunge la 750 de micrometri.
T. magnifica poate crește până la 2 centimetri lungime, potrivit coautorului studiului Jean-Marie Volland, biolog marin și om de știință la Laboratorul de Cercetare în Sisteme Complexe din California și afiliat la Institutul Comun al Genomului al Departamentului Energiei din SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu