Portugalia. Producția de energie nu mai depinde de cărbune cu mult înainte de obiectivul climatic stabilit

Pexels
Pexels

Portugalia a închis ultima fabrică de cărbune din țară, cu aproape un deceniu înainte de obiectivul climatic stabilit. 

Portugalia și-a închis în weekend ultima fabrică de cărbune rămasă activă, punând capăt utilizării materialelor poluante pentru generarea de energie electrică și devenind a patra țară din Uniunea Europeană care face acest lucru, relatează CNN

Grupul de mediu Zero a transmis într-o declarație publică că uzina Pego din centrul Portugaliei a fost al doilea cel mai mare emițător de dioxid de carbon al țării, adăugând că „eliberarea de cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră a fost o zi importantă pentru Portugalia”.

Un avans de nouă ani pentru Portugalia

Mișcarea vine cu nouă ani înainte de încheierea vizată de Portugalia a utilizării combustibilului fosili până în 2030. Belgia, Austria și Suedia sunt celelalte trei țări europene care au încetat deja să mai folosească cărbunele pentru generarea de energie.

Deși 60%-70% din energia electrică provine din surse regenerabile, Portugalia se bazează în continuare pe combustibilii fosili importați pentru a satisface nevoile generale de energie. Există temeri că uzina Pego, condusă de grupul privat Tejo Energia, ar putea fi acum convertită pentru a arde peleți de lemn.

O altă opțiune ar putea fi mai dăunătoare

„Provocarea acum este să ne asigurăm că utilitățile nu fac greșeala de a înlocui cărbunele cu gaz fosil sau cu biomasă nesustenabilă”, a declarat Kathrin Gutmann, director de campanie la Europe Beyond Coal.

„Renunțarea la cărbune doar pentru a trece la următorul cel mai prost combustibil nu este clar un răspuns. În schimb, accentul ar trebui să se pună pe creșterea rapidă a capacității noastre de energie regenerabilă în domeniul eolian și solar”, a spus președintele Zero, Francisco Ferreira. 

Un proiect de document văzut de Reuters în iunie a arătat că UE ia în considerare înăsprirea regulilor cu privire la posibilitatea ca energia care arde pe lemne să fie clasificată drept regenerabilă.

Acord privind reducerea poluării la summitul de la Glasgow, după eliminarea unor clauze stricte

Acordul a fost revizuit prin înlocuirea formulei 'renunţare treptată' la cărbune cu expresia 'reducere treptată', în urma unei propuneri din partea Indiei, informează Reuters. Ministrul mediului din Elveţia, Simonetta Sommaruga, a declarat la plenara COP26 că este dezamăgită de modificarea propusă de India la acordul final. Ea a spus că lumea are nevoie acum să renunţe treptat la cărbune, nu să reducă treptat utilizarea acestuia.

Acordul a fost acceptat cele 197 de delegaţii prezente la Conferinţa părţilor pe tema schimbărilor climatice (COP26), organizată de Naţiunile Unite în oraşul britanic Glasgow.

După aprobarea acordului, preşedintele britanic al COP26, Alok Sharma, a spus că 'regret profund' schimbările de ultim moment la limbajul textului privind diminuarea consumului de cărbune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel