Dezvăluirile unui senator despre Portul Constanța

Senatorul Christian Gigi Chiru, președintele PDL Constanța, a susținut, joi, o conferință de presă în care a arătat de ce ar fi fost încălcată Constituția în cazul transferului a 20% din acțiunile Portului Constanța către municipalitate. 

Gigi Chiru a prezentat ceea ce a catalogat drept "elementele de neconstituţionalitate ale legii 216/2008, prin care au fost transferate 20% din acțiunile Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța către Consiliul Municipal Constanța". Totodată, în cadrul conferinței, a anunţat că până luni, 26 mai, Organizația PDL Constanța va sesiza Avocatul Poporului privind neconstituţionalitatea legii din următoarele motive, conform unui comunicat de presă:

"1. Prin raportare la conţinutul și efectele generate, Legea nr. 216/2008 încalcă prevederile art. 121 din Constituție. Punctul de plecare în analiza constituţionalităţii dispoziţiilor Legii nr. 216/2008 îl constituie tocmai conţinutul prevederilor art. 1, potrivit cărora se aprobă transmiterea, cu titlu gratuit, a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională "Administraţia Porturilor Maritime" - S.A. Constanţa către Consiliul Local al Municipiului Constanţa. Practic, prin adoptarea Legii nr. 216/2008, Consiliul Local al municipiului Constanța a devenit titularul dreptului de proprietate asupra a 20% din pachetul de acțiuni al CNAPM Constanța. În consecință, conform dispozițiior art. 21 alin. 1, teza finală din Legea nr. 215/2001, o autoritate publică locală, cum este Consiliul Local al municipiului Constanţa, nu poate fi titular al unui drept decurgând din raporturile cu alte persoane juridice, titulare ale unor astfel de drepturi putând fi exclusiv unitățile administrativ – teritoriale (în cazul nostru, municipiul Constanța).  Cu alte cuvinte, singurul în măsură a fi titular al dreptului de proprietate asupra pachetului de 20% din acțiunile deţinuțe în cadrul CNAPM Constanța nu putea fi decât unitatea administrativ – teritorială Municipiul Constanța, iar nu autoritatea publică locală Consiliul Local Constanța. Prin raportare la conținutul acelorași dispoziții ale art. 21 alin. 1 din Legea nr. 215/2001, care stabilesc că unităţile administrativ-teritoriale (în speță, municipiul Constanța) sunt persoane juridice de drept public, cu capacitate juridică deplină şi patrimoniu propriu

Vezi și: Antonescu, despre Portul Constanța. "Cuplul Ponta-Șova…"


2. În acord cu prevederile legale, Consiliul Local al municipiului Constanța – autoritate deliberativă – nu are patrimoniu propriu, nefiind, astfel, în masura de a fi titularul unui drept de proprietate asupra pachetului de acţiuni în cadrul CNAPM Constanţa.

3. În atare condiții,  transmiterea, în baza Legii nr. 216/2008, a dreptului de proprietate asupra pachetului de acțiuni în cadrul CNAPM Constanța, se putea realiza exclusiv către unitatea administrativ – teritorială Municipiul Constanța, persoană juridică de drept public, deținătoare a unui patrimoniu propriu, iar nu către Consiliul Local al municipiului Constanţa, care în acord cu prevederile art. 1 alin. 2 lit. d din Legea nr. 215/2001, este doar o autoritate deliberativă, care nu deține un patrimoniu propriu. 

4. Din practica Curții Constituționale, constatăm că prin decizia nr. 117 din 6 martie 2014, consiliile locale, municipale și județene nu au capacitatea de a fi titularul unui patrimoniu propriu. 

În concluzie, prevederile Legii nr. 216/2008 reglementează n mod neconstituțional) capacitatea Consiliului Local de a fi titular al unui drept de proprietate asupra pachetului de acțiuni din cadrul CNAPM Constanţa, întrând în contradicție cu prevederile art. 21 din Legea nr. 215/2001 și în contradicție cu cele ale art. 121 din Constituția României".

Citește și: Confruntare Mănescu - Șova: "Mâine sesizez Parchetul!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel