Porumb contaminat în Zambia: 400 de câini ar fi murit, iar oamenii ar putea fi în pericol

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

S-a depistat porumb contaminat în Zambia.

Un „număr alarmant” de 400 de câini ar fi murit în ultima lună în Zambia după ce au mâncat porumb contaminat, iar oamenii ar putea fi și ei în pericol, a declarat ministrul Sănătății din această țară, Elijah Muchima.

Muchima a anunțat că aproximativ jumătate din cele 25 de eșantioane prelevate de la companiile de morărit conțineau niveluri extrem de ridicate de aflatoxine, o substanță toxică produsă de ciuperci.

Porumbul este alimentul de bază în Zambia, iar Muchima a declarat că rezultatele testelor sunt „foarte îngrijorătoare din cauza mai multor implicații pentru sănătatea populației”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că există dovezi că aflatoxinele pot provoca cancer hepatic la om.

Autoritățile au lansat o anchetă privind aprovizionarea cu porumb a țării după ce Diamond TV, un post de televiziune din Zambia, a descoperit că zeci de câini au murit intoxicați cu aflatoxină.

S-a suspectat că aceștia au murit după ce au mâncat hrană pentru câini care conținea porumb contaminat.

Au fost prelevate probe

În cadrul investigației, autoritățile au prelevat probe de la 10 întreprinderi de morărit care produc hrană pentru câini pe bază de porumb și care procesează, de asemenea, boabele pentru a produce făină de porumb, care este consumată de oameni.

Ministerul Sănătății nu a raportat niciun deces uman cauzat de porumbul contaminat. Cu toate acestea, surse din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică din Zambia afirmă că, în prezent, încearcă să stabilească dacă cerealele alterate au avut un impact asupra publicului larg.

În urma investigației autorităților, „loturile afectate” de făină de porumb au fost rechemate și au fost emise notificări de confiscare pentru „companiile afectate”, a declarat ministrul Muchima. El nu a numit aceste societăți sau anumite mărci de făină de porumb.

Înainte de reportajul Diamond TV, doar Farmfeed, o societate de prelucrare a hranei pentru câini, își retrăsese produsele.

În cadrul briefingului său de presă de marți, Muchima a declarat că schimbările climatice și impactul secetei recente din Zambia au „exacerbat apariția aflatoxinei în acest sezon”.

La fel ca o mare parte din Africa de Sud, Zambia a fost lovită de o secetă severă la începutul acestui an. Se estimează că un milion de agricultori de subzistență au suferit pagube ale culturilor, iar rezervele de porumb din țară sunt încă extrem de scăzute.

Au fost stârnite îngrijorări

Porumbul asigură aproximativ 60 % din aportul caloric zilnic al populației, potrivit Departamentului american pentru Agricultură, ceea ce a determinat politicienii și publicul să se îngrijoreze cu privire la loturile contaminate.

„Guvernul spune că 400 de câini au murit din cauza toxinelor din unele branduri de făină. Și eu sunt o victimă. Am pierdut peste 6 câini mari într-o perioadă de o săptămână.

Guvernul spune că 'încă investighează cât de mult s-a răspândit porumbul toxic'. Ascultați, masa toxică este încă consumată!”, a scris Sunday Chanda, un deputat din opoziție, pe platforma de socializare X.

Un alt utilizator zambian al platformei X a întrebat de ce ministrul Sănătății nu a numit mărcile de făină de porumb care au fost retrase.

Millers Association of Zambia, care reprezintă companiile de morărit din întreaga țară, a declarat că întreprinderile sale lucrează din greu pentru a se asigura că problema este rezolvată și că publicul este în siguranță.

Ministrul Muchima a declarat că Guvernul a extins, de asemenea, supravegherea în întreaga țară și a intensificat eforturile de eșantionare, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel