Care sunt beneficiile porumbului și care variantă este mai sănătoasă dintre porumbul fiert și cel copt.
Porumbul, o cereală foarte versatilă, poate fi consumat fiert, atunci când este încă ”de lapte” sau copt pe grătar, alături de legume, când se mai coace, ori sub formă de făină, în mămăligă.
Indiferent de forma sub care alegeți să consumați porumbul, deși nu poate trece vara fără porumbul fiert, este important să aflați care sunt beneficiile porumbului.
O porție de 100 grame de porumb fiert conține:
96 de calorii
73% apă
3,4 grame de proteine
21 grame de carbohidrați
4,5 grame zahăr
2,4 grame fibre
1,5 grame grăsimi
vitamina A, vitamina B, vitamina C
potasiu
magneziu
fier
zinc, notează Heathline.
Porumbul este, de asemenea, considerat o legumă cu amidon. Este mai sărac în zahăr, grăsimi și sodiu decât alte legume cu amidon.
Fie că mâncați porumb pe știulete sau popcorn (simplu), există o mulțime de nutrienți, cu beneficii importante pentru sănătate, care includ:
- Zeathenina și luteina, cu efect antioxidant, ajută la promovarea sănătății ochilor și a sistemului digestiv.
- Porumbul este bogat în vitamina C care ajută la dezvoltarea imunității organismului.
- Porumbul este bogat în potasiu care ajută la reglarea fluxului sanguin și la bătăi puternice ale inimii.
- Porumbul este bogat în fibre dietetice care sunt bune pentru sănătatea digestivă generală.
- Porumbul colorat, cum ar fi porumbul violet, are o anumită cantitate de quercetină, un antioxidant care ajută la tratarea prostatitei la bărbați și protejează împotriva bolii Alzheimer.
- Porumbul este bogat în vitamina B6, care este bună pentru prevenirea anemiei și îmbunătățirea sănătății creierului.
- Porumbul conține, de asemenea, minerale precum fosforul și magneziul, scrie Nutrition Digests.
De asemenea, trebuie menționat că porumbul are un indice glicemic mic, de numai 52 de unități, ceea ce face ca acesta să nu vă afecteze nivelul de zahăr din sânge.
Mai mult decât atât, o dietă în care aveți alimente cu index glicemic mic are o serie de beneficii, între care: reglarea îmbunătățită a zahărului din sânge, crește șansele să scădeți în greutate, ar putea fi benefic pentru persoanele cu ficat gras.
Citește și: Dieta care încetinește îmbătrânirea. Efectele apar în numai două luni
Atât porumbul fiert, cât și porumbul copt sunt bune și sănătoase. Cu toate astea, porumbul copt este mai aromat și se spune că își păstrează substanțele nutritive intacte, spre deosebire de cel fiert, ale cărui substanțe nutritive, în special cele solubile, se pot transfera în apa de fiert.
Asta nu ar fi o problemă atât de mare dacă vă place gustul acestei ape, mai ales dacă la fiert ați pus și mătasea de porumb, care dă un gust aparte și poate fi consumată cu încredere.
Dacă vara cele mai la îndemână variante de consum sunt fiert sau cop, în sezonul rece vă puteți bucura de beneficiile porumbului, pe care îl găsiți fie la conservă, fie congelat.
Astfel puteți să realizați feluri de mâncare diferite, în funcție de preferințele culinare pe care le aveți, de la salată de pui sau ton cu porumb, roșii cherry și măsline, până la ”amestecul mexican” utilizat ca garnitură lângă o bucățică de carne slabă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu