Porumbul din Ucraina, înlocuit cu nutreț modificat genetic din SUA şi America Latină. Direcția fermierilor europeni

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Fermierii europeni se pregătesc să cumpere mai mult nutreţ modificat genetic din SUA şi America Latină, după ce invazia rusească a întrerupt livrările de porumb din Ucraina, transmite Bloomberg. 

Războiul din Ucraina a obligat deja companiile să caute alternative la uleiul de floarea soarelui iar modificarea schimburilor comerciale ar urma să includă şi porumbul, care este utilizat în principal ca nutreţ pentru hrana animalelor. Porumbul nemodificat genetic din Ucraina reprezintă aproximativ jumătate din importurile Uniunii Europene.

92% din porumbul din SUA este de tip modificat genetic

În schimb, în cazul porumbului din SUA, aproximativ 92% este de tip modificat genetic, un procent similar fiind valabil în cazul celui din Brazilia, susţine Center for Food Safety. Deşi companiile din UE nu trebuie să eticheteze carnea sau produsele din animale hrănite cu culturi modificate genetic, în ultimul deceniu a crescut cererea pentru lactate de la vaci care sunt hrănite cu nutreţ care nu este modificat genetic.

Guvernul de la Madrid a decis să permită, temporar, importurile care conţin urme de pesticide

Pe măsură ce UE se îndreaptă spre garantarea securităţii alimentare, blocul comunitar relaxează şi regulile privind importurile. În Spania, ţară care pe parcursul următoarelor săptămâni aşteaptă să primească porumb din SUA, Argentina şi Brazilia, Guvernul de la Madrid a decis să permită, temporar, importurile care conţin urme de pesticide, pentru a putea face faţă opririi importurilor din Ucraina.

Această soluţie va ajuta la evitarea crizelor de aprovizionare, a declarat un purtător de cuvânt de la CESFAC, Asociaţia producătorilor de nutreţ din Spania, care alături de Ţările de Jos este unul din cei mai mari clienţi pentru porumbul din Ucraina.

Preţul porumbului şi al altor cereale a crescut în urma invadării Ucrainei

Preţul porumbului şi al altor cereale a crescut în urma invadării Ucrainei, ţară care a exportat aproximativ 6,6 milioane de tone de porumb în UE până la finele lunii martie, sub media multianuală de 7,2 milioane de tone. Andree Defois, analist la firma de consultanţă Strategie Grains, prognozează că UE va importa în sezonul agricol curent 800.000 de tone de porumb din SUA, cea mai mare cantitate de după sezonul 2017-2018.

'Unii fermieri din Europa Centrală şi Danemarca au început să epuizeze stocurile de nutreţ care nu este modificat genetic', spune şi Ase Andersson, director de comunicare la producătorul danez de lactate Arla, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel