Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) are în plan realizarea sistemului integrat de eHealth şi telemedicină, care va duce la o redimensionare şi standardizare a platformei informatice din asigurările de sănătate, a afirmat Marius-Viorel Poşa, subsecretar de stat în MCID.
Publicitate
„Chiar acum avem în plan realizarea sistemului eHealth şi telemedicină, astfel încât vrem să aducem o redimensionare şi standardizare a platformei informatice din asigurările de sănătate, mai mult de atât, digitalizarea instituţiilor cu atribuţii în domeniul sanitar aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, iar pe punctul trei ar fi investiţii în sistemele informatice şi infrastructura digitală a unităţilor sanitare publice.
Sperăm să putem să accesăm bugetul care va fi în jur de 400 de milioane de euro. Şi aici va fi nevoie clar de sprijinul operatorilor şi partenerilor din mediul de afaceri. Strategia nouă a Guvernului este aceea de a-i pune pe toţi la masă”, a menţionat Marius-Viorel Poşa, la conferinţa „Ziua Comunicaţiilor 2022”, potrivit Agerpres.
El a mai adăugat că sunt multe primării care trebuie să treacă de la infrastructura veche la infrastructura nouă, pentru a le putea alinia pe toate cloud-ului guvernamental sau altor aplicaţii.
„Trebuie explicat, trebuie să înţeleagă şi partea efectiv tehnică. Mai mult de atât, trebuie să înţeleagă utilitatea acestui serviciu şi atunci, da, Guvernul va sprijini pe oricine din orice zonă pentru a merge către aceste autorităţi publice locale, fie ele izolate, în localităţi mari. (…)
La un moment dat va trebui conştientizată populaţia de necesitatea 5G-ului. Mai mult de atât, lumea este reticentă la serviciul 5G pentru că nu l-a înţeles, explicat ca atare. Sunt multe speculaţii, că ne va afecta din punct de vedere al sănătăţii, că vom deveni nişte roboţei. Oamenii trebuie să înţeleagă ce înseamnă ecosistem 5G, ce înseamnă tranziţia de la 4G la 5G, că nu li se va întâmpla nimic”, a adăugat Marius-Viorel Poşa.
Reprezentanţi ai instituţiilor publice din sectorul de telecomunicaţii, operatori telecom, furnizori de soluţii de comunicaţii, precum şi companii de top din IT&C, au participat, marţi, la Ziua Comunicaţiilor 2022.
eHealth, este o practică de asistență medicală relativ recentă susținută de procese și comunicare electronică, care datează cel puțin din 1999. Utilizarea termenului variază, deoarece acoperă nu doar „medicina pe internet” așa cum a fost concepută în acea perioadă, ci și „practic tot ce ține de computere și medicină”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu