Posibil blocaj al Olandei la Schengen. Partidele de dreapta, negocieri pentru un guvern cu Geert Wilders, politicianul anti-UE care a câștigat alegerile

Geert Wilders/ Agerpres
Geert Wilders/ Agerpres

Partidele de dreapta din Olanda sunt de acord să înceapă negocieri cu formațiunea euroscepticului Geert Wilders, așa numitul ”Trump de la Haga”, pentru un guvern de coaliție, anunță ziarul Algemeen Dagblad. Știrea publicată luni de presa olandeză are implicații asupra procesului de aderare a României și Bulgariei la Schengen. 

Un raportor pentru Parlamentul olandez a avut discuții cu liderii principalelor partide pentru a identifica o majoritate, după alegerile anticipate de luna trecută. Ronald Plasterk, fost parlamentar și ministru, a făcut publice luni rezultatele acestor consultări. 

Încă trei formațiuni de dreapta au reușit să intre în Parlament, pe lângă Partidul Libertății (PVV) al lui Geert Wilders, care s-a clasat pe primul loc și are 30 de parlamentari. Unul dintre partidele de dreapta, Noul Contract Social, având 20 de parlamentari, a refuzat inițial să discute despre o colaborare cu Wilders, acuzându-l de atac la Constituție, prin propunerea sa de a interzice moscheile. Dar, după publicarea raportului Plasterk, se pare că acest blocaj a fost depășit.

Un nou guvern ar putea fi învestit cel mai devreme în februarie  

Formarea unui guvern de dreapta este posibilă, dar nu va avea loc foarte curând, scrie presa olandeză. După o primă rundă de discuții de principiu (în decembrie și ianuarie) despre drepturile fundamentale, constituție și statul de drept, partidele trebuie să vadă apoi dacă au "o perspectivă realistă" pentru a ajunge la un acord cu privire la teme precum migrația, securitatea socială, buna guvernare, securitatea și finanțele publice stabile, politica internațională și un climat de afaceri sănătos. Alte subiecte care trebuie negociate pentru un acord de guvernare sunt politicile de climă, agricultură, horticultură și pescuit, se arată în raportul publicat luni.

A doua fază, vizând ponderea în structurile guvernamentale ar putea începe apoi în februarie. Partidele sunt de acord că PVV, câștigătorul alegerilor, trebuie să desemneze un tehnocrat pentru noua fază a negocierilor, cel mai probabil chiar Ronald Plasterk.

Aderarea României și Bulgariei trebuie votată în Parlamentul de la Haga

Negocierile între cele patru partide de dreapta din Olanda ar putea întârzia un vot pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Guvernul de la Haga, condus în continuare de Mark Rutte, interimar, are nevoie de acordul explicit al Parlamentului, fără de care și-ar menține veto-ul în Consiliul JAI. 

În acest context politic complicat din Olanda, o majoritate în jurul lui Geert Wilders, pe care Politico l-a numit ”cel mai mare coșmar al Uniunii Europene”, ar putea avea consecințe nefaste și în discuțiile tot mai avansate cu privire la acceptarea României și Bulgariei în Schengen, într-o primă etapă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel