Marți, 15 noiembrie, 2022, începe Postul Crăciunului.
Dacă vrei să ții Postul Crăciunului și, la finalul celor 40 de zile, să fii suplă și sănătoasă, află că nu ai voie să mănâncă cașcaval vegan, salam vegan, pate vegan și alte alimente care le imită pe cele de origine animală.
„1. LEGUME PROASPETE (in functie de sezon): morcov, varza, gulie, telina, pastarnac , dovleac, cartofi, ciuperci plus verdeturi, salata, broccoli, conopida, rosii, castraveti, ardei, ceapa.
2. LEGUMINOASE: mazare, fasole (rosie, alba, neagra), linte, naut, soia, edamame.
3. CEREALE SI PSEUDOCEREALE - orez brun sau integral, quinoa, mei, amaranth , hrisca, ovaz, secara, cous cous, porumb.
4 .OLEAGINOASE - nuci , migdale , seminte de dovleac crude, seminte de floarea soarelui- cu moderatie ( 1-2 pumni de seminte crude/zi).
5. FRUCTE PROASPETE (in functie de sezon) SAU CONGELATE: mar, gutuie, para, grepfruit, portocale, fructe de padure (congelate), kiwi, pomelo.
6. POLEN.
7. LAPTISOR DE MATCA.
8. PAINE INTEGRALA, PASTE DIN LEGUMINOASE, CRACKERS FARA ZAHAR.
9. MASLINE - cu moderatie.
10. Sos de rosii fara zahar. Contine mai mult licopen decat rosiile proaspete si merge adaugat peste cereale sau leguminoase.
11. FRUCTE USCATE – prune, curmale, smochine”.
Lista completă o găsiți în cartea sa. Acolo găsiți și rețete pentru fiecare zi.
Dacă ții Postul Crăciunului și vrei să dai aromă mâncărurilor tale, poți alege drojgia uscată inactivă. Doar câțiva fulgi sunt suficienți pentru a da gust preparatelor.
Drojdia uscată inactivă este un supliment alimentar bogat în vitamine și minerale. Se folosește pentru a îmbunătăți valoarea nutritivă și gustul mâncărurilor, dar și ca agent de legare, ca înlocuitor de ou, în chifteluțe, perișoare, drob etc.
Fulgii de drojdie sunt o sursă importantă de proteine, având peste 55% proteină de calitate, 18 amino-acizi și 15 minerale. Un alt beneficiu major al fulgilor de drojdie uscată este conținutul mare de vitamina B. Vitamina B este responsabilă de menținerea unui nivel echilibrat de stres și îmbunătățește aspectul pielii.
De asemenea, fulgii de drojdie mențin nivelul optim de colesterol, ajută la buna funcționare a ficatului și ajută la curățarea intestinului.
Fulgii de drojdie uscată pot fi folosiți cu încredere în bucătărie pentru a da gust mâncărurilor, fiind ideal în perioadele de post, ca înlocuitor al cașcavalului. Fulgii se pot folosi cu încredere pe cartofi, piureuri, bruschete și alte sortimente de mâncare.
Este recomandat să nu se depășească doză zilnică de 10g.
Această drojdie nu se folosește pentru dospirea aluaturilor. Nu este destinată procesului de coacere sau de frământare.
Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul. Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, se menţionează în Liturgica generală a Pr. Ene Branişte.
Primele menţiuni despre acest post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi Sfântul Leon cel Mare al Romei, care a rostit nouă cuvântări referitoare la acest post.
Durata Postului Crăciunului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol, ținut sub președinția Patriarhului Luca Hrisoverghi. Atunci a fost uniformizată durata Postului Naşterii Domnului în Bisericile Ortodoxe. Sinodul a hotărât ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând cu 15 noiembrie.
Se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, iar dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Postul durează până în seara zilei de 24 decembrie inclusiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News