Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către credincioși, începe marți, 15 noiembrie.
În postul Crăciunului, credincioșii au dezlegare la peşte şi preparate din peşte, la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică. Prima zi de dezlegare la peşte din postul Crăciunului este 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, urmează 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, 6 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, și pe 13 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Ultima zi în care se mănâncă peşte în postul Crăciunului este 18 decembrie, de Sărbătoarea Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul.
Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul. Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, se menţionează în Liturgica generală a Pr. Ene Branişte.
Primele menţiuni despre acest post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi Sfântul Leon cel Mare al Romei, care a rostit nouă cuvântări referitoare la acest post.
Durata Postului Crăciunului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol, ținut sub președinția Patriarhului Luca Hrisoverghi. Atunci a fost uniformizată durata Postului Naşterii Domnului în Bisericile Ortodoxe. Sinodul a hotărât ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând cu 15 noiembrie.
Se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, iar dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Postul durează până în seara zilei de 24 decembrie inclusiv.
Ingrediente
1 varză murată (1,5 kg)
250 g orez
250 g ciuperci proaspete
100 g miez de nucă, opțional
2 cepe
1 morcov
300 ml suc de roșii
sare
piper
50 ml ulei
1 legătură pătrunjel
Mod de preparare
Lași varza la desărat în apă rece, o oră, apoi alegi frunzele mari și intacte. Dacă sunt prea mari, le tai în jumătate. Tai cepele și morcovul cubulețe, apoi le călești în ulei, 4-5 minute, la foc mediu, amestecând ocazional. Adaugi ciupercile spălate şi tăiate fin, gătești încă 5 minute și pui orezul spălat în mai multe ape.
Torni 300-400 ml de apă şi laşi să fiarbă până ce lichidul e absorbit în totalitate. Condimentezi cu sare şi piper, după gust, adaugi verdeaţa tocată, miezul de nucă mărunțit, amesteci şi laşi la răcorit.
Tai fin frunzele mici de varză murată și așezi jumătate din cantitate într-o cratiță (de fontă sau vas de lut). Umpli frunzele mari cu compoziţia de orez şi le aranjezi în cratiţă. Așezi deasupra încă un strat de varză tocată, torni sucul de roșii și apă cât să acopere sarmalele.
Aşezi vasul pe foc și, după ce dă în clocot, reduci focul la mic, acoperi cu un capac și fierbi aproximativ o oră. Transferi sarmalele la cuptor, fără capac, la foc mediu (170-180 °C) și le mai ții aproximativ 30-45 de minute, notează adevarul.ro, până ce se rumenesc ușor. Se pot mânca reci sau calde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu