Postul italian de televiziune RAI a anunțat că se retrage din Rusia ca urmare a unei legi care poate duce jurnaliștii la închisoare.
Canalul de televiziune public italian RAI a anunţat, la rândul său, sâmbătă că îşi va suspenda imediat activitatea în Rusia din cauza recentei legi ruseşti care ameninţă cu sancţiuni orice difuzare de "informaţii înşelătoare despre armata rusă", relatează AFP.
"În urma aprobării legii care prevede pedepse grele cu închisoarea pentru publicarea unor informaţii considerate false de către autorităţi, RAI suspendă începând de astăzi (sâmbătă) serviciile jurnalistice ale trimişilor şi corespondenţilor săi în Federaţia Rusă", se arată într-un comunicat.
"Această măsură este considerată necesară pentru a proteja siguranţa jurnaliştilor de la faţa locului şi cea mai mare libertate posibilă de informare cu privire la această ţară", se precizează în comunicatul RAI.
"Informaţiile despre ceea ce se întâmplă în Federaţia Rusă vor fi furnizate deocamdată pe baza numeroaselor surse de la jurnaliştii RAI aflaţi în ţările vecine şi din redacţiile centrale din Italia", se mai spune în comunicat.
Noua lege, semnată vineri de preşedintele Vladmir Putin, prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru difuzarea de informaţii care vizează "discreditarea" forţelor militare ruse şi sancţiuni pentru apelurile la impunerea de sancţiuni contra Rusiei.
CNN, BBC, Canadian Broadcasting Corp, Bloomberg News şi posturile de televiziune publice germane ARD şi ZDF şi-au suspendat, de asemenea, activitatea în Rusia în urma adoptării acestei legi.
Senatoarea Diana Şoşoacă a sunat la 112 la finalul anului trecut, în timpul unui interviu pe care îl acorda unei echipe de jurnaliști de la televiziunea RAI, în urma unui conflict apărut pe fondul întrebărilor adresate în cadrul realizării interviului.
Poliţiştii Secţiei 4 s-au deplasat la faţa locului, dar ar fi fost agresaţi de soţul Dianei Şoşoacă, pe numele acestuia fiind întocmit şi un dosar pentru ultraj, adaugă sursa menţionată.
"În data de 10 decembrie 2021, prin apel 112, o persoană a reclamat că la sediul cabinetului său de avocatură s-a prezentat o echipă a unei televiziuni străine, iar pe fondul întrebărilor adresate cu privire la realizarea interviului s-a declanşat un conflict", informa Poliția Capitalei.
Au fost întocmite două dosare penale, unul pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj, iar cel de al doilea urmează a fi înaintat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea stabilirii situaţiei de fapt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News