Începe Postul Paștelui 2023.
Mai este doar o săptămână până începe Postul Paștelui 2023. Lăsata secului de carne este duminică, 19 februarie. Urmează o săptămână în care oamenii țin post mănâncă doar lapte, ouă și brânză. Apoi, Postul Paștelui 2023 începe pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie.
Postul Paștelui sau Postul Mare este cel mai lung și cel mai aspru din cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe.
Lector Dr. Lygia Alexandrescu a spus cum ar trebui să ținem corect Postul Paștelui, astfel încât să nu ne îmbolnăvim.
Unii aleg să consume tot felul de produse care „imită” produsele din carne, cum ar fi salam de post, cașcaval de post, brânză de post, iar exemplele continuă la nesfârșit.
„A ține post înseamnă postul ținut de bunicile noastre. Înseamnă post cu mâncare făcută în casă, înseamnă întoarcerea la mazăre, la fasole, la tot ce înseamnă legume, un lucru extraordinar pentru organism. După iarnă, nu am avut soare, nu avem vitamina D suficientă, iar acum venim cu clorofilă și cu bunătățile primăverii - spanac, urzici etc. Aceste alimente ne revigorează și ne echilibrează”, a spus medicul la DC News și DC Medical.
„Nu toată lumea ține tot Postul Paștelui, dar a domoli un pic cantitatea de proteină consumată în timpul iernii spre primăvară este un lucru bun. Ne energizează, ne aduce un somn mai bun. Când mâncăm proteine seara, calitatea somnului nu este grozavă. Proteinele animale se digeră în timp, în șapte-opt ore. A mânca friptură seara înseamnă a pune ficatul și pancreasul la treabă noaptea. Creierul nu agreează acest lucru pentru că și el vrea să se odihnească. În schimb, o supă cremă, sau piure de legume, sau legume la cuptor - ciuperci cu mămăligă sau o fasole verde - sunt alimente care se digeră foarte ușor. În două ore, abdomenul este liber, iar corpul se odihnește așa cum trebuie”, a spus Lector Dr. Lygia Alexandrescu.
Cât despre produsele de post cum ar fi cașcaval de post și toate produsele de acest fel, medicul a zis: „Atunci când mănânci ceva cu gust bun, dar care este, de fapt, un surogat, înseamnă că, la mijloc, există grăsimile saturate, cele proaste care se pun pe vase. Vorbim și de făina albă care dă gust bun, dar care nu are fibre”.
Miercurile și vinerile de peste an, afară de cele cu dezlegare, însemnate cu harți
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august)
Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie)
Postul Sfintelor Paști (27 februarie - 15 aprilie)
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (12 iunie - 28 iunie)
Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august - 14 august)
Postul Nașterii Domnului (14 noiembrie - 24 decembrie)
VEZI ȘI: Păcăleală cu sucurile fără zahăr, zero calorii. Lygia Alexandrescu, nutriționist: Nu sunt sănătoase - https://www.dcnews.ro/pacaleala-cu-sucurile-fara-zahar-zero-calorii-lygia-alexandrescu-nutritionist-nu-sunt-sanatoase_905940.html
VEZI ȘI: Gogonele sau roșii cherry? Care sunt mai sănătoase aflăm de la medicul Lygia Alexandrescu: Categoric! Conțin multe vitamine / video - https://www.dcnews.ro/gogonele-sau-rosii-cherry-care-sunt-mai-sanatoase-aflam-de-la-medicul-lygia-alexandrescu-categoric-contin-multe-vitamine-video_905788.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News